Belföld

Diplomáciai kötéltáncot jártunk Szlovákiával

Balázs Péter külügyminiszter szerint diplomáciai kötéltáncot kellett járnunk Szlovákiával: fenntartani a kétoldalú viszonyt, de minden lehetséges fórumon tiltakozni az szlovák nyelvtörvény ellen, illetve az államfőnek a szlovák-magyar határon való feltartóztatásával kapcsolatban - írja a Népszabadság.

A lap pénteki számában megjelent interjúban a külügyi tárca vezetője hozzátette: minden lépést megtettünk, ezt a minap Martonyi János is elismerte. “A hangvétel tekintetében semmiképp sem akartunk lesüllyedni Slota szintjére” – fogalmazott Balázs Péter.

A miniszter – aki távozását követően visszatér a Közép-európai Egyetemre – elégedett a mérleggel, egy – Szlovákia kivételével – minden szomszédjával baráti kapcsolatban lévő országot hagy utódjára.

Balázs Péter ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új kormánystruktúrában a miniszterek többsége átszervezésekkel kénytelen foglalkozni, miközben azonnal a 2011-es európai uniós feladatokra kellene koncentrálniuk. A miniszter szerint nem kis tétről van szó, az EU-elnökség tíz évre is meghatározhatja Magyarország megítélését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik