Belföld

VPOP: nincs köze Ignácz Istvánnak az Eclipse-hez

Cáfolta a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) csütörtökön azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint eljárást folytatnak Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) elnöke ellen.

A VPOP közölte: a vám- és pénzügyőrség nyomozóhatósága Ignácz Istvánnal szemben semminemű eljárást nem folytat. “A nevezett személy a vám- és pénzügyőrség által folytatott büntetőeljárásban nem érintett, gyanúsítottként kihallgatásra nem került” – tette hozzá.

A hirado.hu szerdán azt írta: az általuk korábban közölt információkat megerősítve a Fővárosi Főügyészség arról tájékoztatta a szerkesztőséget, hogy Ignácz István ellen az Eclipse-ügyben játszott szerepével kapcsolatban tett feljelentést a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságára továbbították. Mint írták, az eljárás pillanatnyilag nem Ignácz István ellen, hanem az Eclipse-ügyben játszott szerepének tisztázása érdekében folyik.

A KEK KH sajtóirodája a közleményében úgy fogalmazott: “minden alapot nélkülöznek azok a híresztelések, melyek megpróbálják a KEK KH-t belekeverni az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. egyes vezetőinek adócsalási ügyében folytatott VPOP-s eljárásba.

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. 2009. december 31-én hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárás során nyert el nettó 4 milliárd 950 millió forintot a járművek eredetiségének hatósági megállapítását támogató központi informatikai rendszer módosítására és négyéves üzemeltetésére.

A korábban eredetiségvizsgálattal foglalkozó cégek szerint ezt az tette lehetővé, hogy a kormány 2009. december 22-én egyeztetések nélkül, egyoldalúan hozott rendeletben mondta fel a 2011 januárjáig szóló szerződésüket. Az érintett vállalkozások szerint a jogilag is megkérdőjelezhető döntés több ezer munkahelyet sodort veszélybe, ezért januárban petícióban követelték Bajnai Gordon miniszterelnöktől a rendelet visszavonását.

A cégek emellett januárban feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés, gazdasági titok megsértése és hivatali visszaélés miatt. A Fővárosi Főügyészség ezt követően nyomozást rendelt el az ügyben, márciusban az Eclipse vezetőit őrizetbe vették.

A főügyészség szerint a zrt. vezetői és segítői fiktív számlákkal és pénzügyi műveletekkel 1,35 milliárd forint áfa- és 636 millió forint társaságiadó-fizetési kötelezettségük alól bújtak ki. Az Eclipse – a nyomozás adatai szerint – 2007 és 2009 között összesen 8,1 milliárd forint értékű állami megbízást nyert el titkos közbeszerzési pályázatokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik