Belföld

Tavaly közepes lett a németérettségi

Míg a korábbi években a középmezőnyben végzett, tavaly a 3,07-es átlagú matematika mellett a német érettségi sikerült a legrosszabbul a diákoknak: mindössze 3,46-ot ért el az akkori átlagosztályzat. Pénteken a német írásbelik kerülnek a diákok elé. A teszt megoldásait dél körül olvashatják az fn.hu-n.

Ha a százalékos eredményeket tekintjük, akkor a 2005-ös 56,45 százalék után sorban a következő években 56,84, 61,41, 57,28 százalékos átlagot produkáltak a németből érettségizők. Tavaly a maturálók 57,22 százalékos volt az eredmény, ami osztályzatra lefordítva 3,46-ot ért. Az idei érettségi eddigi írásbelijei azt mutatták, hogy kissé nehezebbek lettek a tesztek, péntek reggel kiderül, hogy mindez igaz-e a németre is.

A német írásbeli – hasonlóan a csütörtöki angolhoz – mindkét szinten négy különböző részből áll. Középszinten a vizsga időtartama 180 perc. Az “olvasott szöveg értése” részre 60 perc áll rendelkezésre; a “nyelvhelyesség” feladatsor megoldására 30 percük van a diákoknak. Az ezt követő szünet után a 30 perces “hallott szöveg értése” következik, majd végül az íráskészséget tesztelik, 60 percben.

Az emelt szintű írásbeli vizsga időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben felsorolt feladatok szerepelnek ugyanabban a sorrendben, a megoldásukra fordítható idő azonban eltérő: 70, 50, 30, illetve 90 perc.

Az íráskészséget mérő feladathoz mindkét szinten használhatnak a vizsgázók nyomtatott szótárt; a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem megengedett.

A tavaszi érettségi hétfőn a nemzetiségi nyelv és irodalom, nemzetiségi nyelv írásbeli vizsgával folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik