Belföld

SZEVIÉP-ügy: bontanák az autópályát a vállalkozók

A Szeviép 20 alvállalkozója félpályás útlezárással tüntet Szegeden, az Algyői úton.

A SZEVIÉP alvállalkozóinak demonstrációja néhány óra alatt többhelyszínes tiltakozó akcióvá dagadt. – Csongrádon, valamint Szegeden más helyszíneken is terveznek forgalomlassító demonstrációt. Amikor 18-20 cég összefogott, csak akkor derült ki, hogy mintegy hárommilliárd forinttal tartozik a SZEVIÉP. Újabb és újabb alvállalkozók jelentkeznek, akik – bár számláztak – nem kapták meg jussukat – nyilatkozta a Hír24-nek Duna Tibor. A vállalkozók szóvivője hozzátette: például az M43-as autópályához ők adták és szállítottak az építőanyagot, munkásaik végezték el az építést, de csak a vállalkozók 15-20 százaléka lett kifizetve.

Csütörtökön két helyszínen demonstráltak: a SZEVIÉP szegedi székháza előtt, valamint az Algyői úton félpályás forgalomlassító demonstrációt tartottak, csaknem 60-70 munkagéppel. – Ma délutántól az épülő M43-as munkaterületét fogjuk blokkolni. Addig akadályozzuk az építkezést, amíg nem fizetnek. Ha ezt nem teszik meg, akkor megkezdjük az autópálya bontását – mondták el az érintett alvállalkozó cégek vezetői a Hír 24-nek.

Néhány napja a Fidesz szegedi elnöke közölte, talán nem véletlen, hogy a Szeviép Zrt. éppen a választások másnapján kérte a csődeljárás megindítását maga ellen. A politikus szerint az ügyet ki kell vizsgálni, mivel félő, hogy a céggel kapcsolatban álló kis- és közepes vállalkozásokat, az önkormányzatot és az államot is kár érheti.

A Szeviép Zrt. a szegedi villamosprojektben, az M43-as sztráda építésében és a Szegedet elkerülő út kivitelezésében is konzorciumi tagként érdekelt. A Fidesz már februárban felhívta a közvélemény figyelmét arra a veszélyre, milyen veszélyekkel járhat Szegedre nézve a Szeviép cégcsoport fizetésképtelensége. Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték, de ezt a városi közgyűlés többsége megakadályozta.

A cég többségi tulajdonosa korábban a fizetésképtelenséget az állami megrendelésekhez kapcsolódó pótmunkákkal magyarázta az M43-ason, de tette hozzá, Romániában is bentragadt a cég pénze, csak a ki nem fizetett számlák áfa-felhalmozása 600 millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik