Belföld

Senki nem szavazott kétszer a második fordulóban

Az áprilisi országgyűlési képviselő-választás második fordulójában senki nem szavazott kétszer vagy többször a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által elvégzett vizsgálat szerint - közölte a hivatal munkatársa csütörtökön az Országos Választási Bizottsággal.

A jogszabály szerint a választás informatikai rendszerét a KEK KH működteti. Az informatikai rendszert kell alkalmazni többi között a névjegyzékbe többször vagy jogosulatlanul felvettek adatainak ellenőrzéséhez.

Vadászi Tiborné főosztályvezető tájékoztatta az OVB-t arról, hogy a hivatal elvégezte a szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzését, és megállapították, hogy ugyanúgy, ahogy a választás első fordulójában, a második fordulóban sem történt kétszer vagy többször szavazás.

A főosztályvezető hangsúlyozta: a névjegyzék elektronikus vezetése – amelyet először 2009-ben, az Európai Parlament képviselőinek választásakor alkalmaztak – “nagymértékben” kizárja, hogy egy választópolgár több névjegyzéken is szerepeljen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik