Belföld

Megvan a Fidesz első törvényjavaslat-csomagja

Lázár János, leendő frakcióvezető átfogó képet adott az újonnan felálló képviselőcsoport jövőjéről.

Lázár János az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: a 227 tagú Fidesz-frakció vezetésére való felkészülés első lépéseként a parlament alakuló üléséig egyenként, személyesen beszél majd minden fideszes képviselővel. Úgy fogalmazott, “megbeszélik előre a játékszabályokat”. Például azt – amit mindenkinek tudnia kell, aki a Fidesz képviselőcsoportjában ül -, hogy 2014-ben 200 fős lesz a parlament, az idén ősztől pedig – a szándékaik szerint – kisebb helyhatóságok működnek majd.

Szólt arról is, hogy a képviselők két tevékenységét mindenképpen erősítenék. A szakpolitikusoktól azt várják el, hogy a frakcióban, a bizottságokban, a szakmai kabinetekben biztosítsanak a kormánynak támogatást, míg a 173 egyéni képviselőnek helyi szinten kell tudnia képviselnie a kabinet politikáját, akármilyen is lesz az.

Lázár János különösen fontosnak tartja, hogy az ellenzéki jogok minden hétfőn érvényesüljenek a parlamentben: így a kormány ellenőrzésének, a kérdésfeltételnek, valamint az ügyek kivizsgálásának lehetősége. Semmi esetre sem kívánjuk ugyanis csökkenteni az ellenzéki jogosultságokat” – –jelentette ki.

Az első törvényjavaslat-csomag tartalmát illetően megemlítette az alkotmány módosítását, a kisebb parlamentet és az önkormányzati képviselők számának csökkentését. Külön kiemelte azt az országgyűlési határozati javaslatot, amelyben kimondanák, hogy a magyar állam elismeri a felelősségét a 2006. augusztus 20-i fővárosi tűzijáték alatt történtek, illetve a 2006. szeptemberi és október 23-i események ügyében. Az állam felelősségvállalása mellett a kormányt pedig arra köteleznék, hogy kártalanítsa az érintetteket, vagyis a folyamatban lévő ügyekben a megalapozott kárigényeket teljesítse. Lázár János megerősítette: a mentelmi jogot, ahogy a választási kampányban ígérték, felülvizsgálják.

Elmondta: a “tíz plusz egy ügyben”, amelynek bizottságát ő vezeti, szükség van arra, hogy a kormány megalakuljon és megállapítsa, hány csontváz van a szekrényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik