Belföld

Bajnai sajnálja a vagyonadót

Nincsenek csontvázak a kormányzásban vagy a költségvetésben, hanem sokkal inkább azokban az ellenzéki ígéretekben, amikről nyilvánvaló, hogy nem teljesíthetők - erről Bajnai Gordon leköszönő kormányfő beszélt a Népszavának.

A miniszterelnök szerint gazdaságilag az ország az elmúlt évben kijött a válságból és stabilizálódik, bár az egyensúly még érzékeny. Bajnai Gordon szerint nem lehet romhalmazról beszélni, mert mint fogalmazott: az elmúlt négy évben olyan mértékű megújuláson ment keresztül az ország, aminek eredményeképpen most több mint kilencezer befejezett beruházás van uniós forrásokból. Szerinte a lakókörnyezetében mindenki láthatja, hogy az ország gyarapodik, épül, fejlődik.

A leköszönő kormányfő úgy véli: nagyon nagy és nehéz feladatok, változtatások állnak az új kormány előtt. Hozzátette: “mi a magunk részét időarányosan megtettük, nekik folytatniuk kell ezeket”.

Bajnai Gordon szólt arról is, hogy álláspontja szerint az MSZP ma lényegesen jobb helyzetben van, mint egy évvel
ezelőtt. “Mára bebizonyította, hogy kormányzóképes, hogy ebben van hitele, és hogy képes az ország érdekében nagyon kemény, komoly áldozatokat is vállalni. Akár föláldozni szavazatokat, képviselői helyeket nagy számban” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: ez a hitelesség hosszú távon azt jelenti, hogy a párt kormányképes erő maradhat.

Meg kell újulni az MSZP-nek

Hozzáfűzte: ugyanakkor nagyon sokat romboltak a szocialista párt választói bázisán a napvilágra került botrányok és korrupciós ügyek, amelyeknek a kormányzáshoz közvetlenül semmilyen közük nem volt. Mint mondta, “alapvető személyi, szervezeti megújulással azonban könnyebb rendbe tenni ezt a problémát, mintha a választókban az maradt volna meg, hogy az MSZP a bajban eldobott kaszát-kapát, és a nehéz helyzetben átadta a kormányzást másnak, nem vállalva a felelősséget”. Bajnai Gordon szerint hosszabb távon ez az egy év hitelesítheti a baloldalt.

A kormányfő megismételte korábbi kijelentését, miszerint amire vállalkoztak, azt nagyjából elvégezték. Hozzátette: visszahozták az országot a szakadék széléről, megteremtették egy hosszú távú növekedés feltételeit, és egyben tartották a magyar társadalmat a válság közepén. Kitért rá, hogy tavaly 142 intézkedést vállaltak a válságkezelés érdekében, ebből 138-at tudtak megcsinálni.

Sajnálja, hogy nem sikerült a vagyonadó

Hiányérzetként fogalmazta meg első helyen a párt- és kampányfinanszírozás átalakításának elmaradását. “Ezt nagy veszteségnek tartom, mert segíthette volna a politika hitelének általános helyreállítását” – fogalmazott. A veszteségek közé sorolta, hogy az Alkotmánybíróság visszadobta a vagyonadót és hogy alkotmányellenesnek találta a Polgári törvénykönyv hatályba lépését.

A személyes jövőjével kapcsolatban azt mondta: ahogy korábban ígérte, kivonul a politikából, nincs politikai ambíciója. Arra a kérdésre, hogy megszerette-e egy pillanatig is, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök, azt mondta: nagyon veszélyes, ha az ember elkezdi hinni, hogy ez róla szól, vagy hogy ez neki jár.

“A kormányzati pozíciót szerintem úgy kell szemlélni, mint egy esküvői frakkot, amit az ember ünnepélyesen nagy tisztelettel kölcsönvesz, és amit illik jobb állapotban visszaadni, mint ahogy kölcsönkértük” – fogalmazott Bajnai Gordon, aki szerint mindenkinek az ország szolgájának kell tekintenie magát ezen a poszton.

A leköszönő kormányfő szerint egyértelműen kormányozhatóbb, stabilabb, jobb állapotban adja át az országot Orbán Viktornak, mint ahogy átvette. Hozzáfűzte: ugyanakkor még sok a tennivaló, rengeteg nehéz változás vár a következő kormányra is. “Nem állítom, hogy a feladat kész, csak azt, hogy az ország stabilabb és perspektivikusabb állapotban van” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik