Belföld

Most Varga ment neki Simornak

A Fidesz "tapintatosan" akarja eltávolítani a jegybank elnökét.

Varga Mihály szerint a monetáris politikát olyan embereknek kell irányítaniuk, akik “méltóak” rá. Az új kormány Miniszterelnökségének kijelölt államtitkára a TV2 reggeli műsorában azt mondta, Simor András MNB-elnök elmozdítása “nagyon nehéz feladat, nagyon tapintatosan kell eljárni”.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz módosítani akarja-e a jegybanktörvényt Simor leváltásáért, azt válaszolta: az újabb kibontakozó globális válság miatt óvatosan kell nyilatkozni a jegybank függetlenségét érintő kérdésekben.

Varga Mihály ugyanakkor megismételte azt a fideszes érvet, hogy gazdaságpolitikából egy lehet csak, nem lehet más a monetáris és a fiskális politika célja. Mint mondta, megnézik, mely törvényeket kell módosítani, “első körben” biztos nem nyúlnak hozzá a jegybanktörvényhez.

Korábban Orbán Viktor azt mondta, hogy jelenleg semmi értelme a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét összevonni a Magyar Nemzeti Bankkal csak azért, hogy megoldjanak egy személyi kérdést. A Fidesz elnöke, alelnökéhez hasonlóan ugyanakkor nem titkolta, hogy szerinte Simor András nem méltó posztjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik