Belföld

Semjénék miatt alkotmányt kell módosítani!

A jelenlegi alaptörvény nem ismeri a miniszterelnök-helyettesi posztot.

Semjén Zsolt és Navracsics Tibor lesz a kormányfő helyettese, de könnyen lehet, hogy május végén a poszt hivatalos jogrendbe illesztése nélkül áll fel az új kabinet. Ezt a tisztséget nem ismeri a hatályos alkotmány, visszaállításához tehát alaptörvényt kell módosítani.

A módosítás a Fidesz kétharmadosnál nagyobb parlamenti többségével nem okozhat gondot, de csúszást igen: az alkotmányt ugyanis a többi jogszabállyal ellentétben nem lehet házszabálytól való eltéréssel, vagyis a menetrendet lerövidítve módosítani – adta hírül a közrádió.

Az új kormány megalakulásához szükséges többi törvényt (a minisztériumok felsorolásáról, illetve a kormánytagok jogállásáról szólót) különleges eljárásban akár a benyújtás napján elfogadhatják a képviselők, de az alaptörvény normál menetrendű módosításához legalább három-négy hét kell.

Előfordulhat tehát, hogy csak a kormányprogram vitáját, a miniszterelnök eskütételét és a kormány megalakulását követően, hetek múlva jöhet csak létre a régi-új pozíció. Mivel a miniszterelnök helyettesítésének rendjét egyébként törvényben is részletesen szabályozzák, posztja létrejöttéig Navracsics Tibor közigazgatási miniszterként lehetne Orbán helyettese.

Mivel a KDNP elnöke más feladatot nem kapott a Fidesz elnökétől, így esetében még létre kell hozni egy pozíciót is, amelyben elláthatná feladatát. A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha Semjén az alkotmány módosításáig ideiglenes tárca nélküli miniszterként helyettesítené Orbán Viktort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik