Belföld

Kell-e egy 1/2 elnöknek egy egész?

Giró-Szász és Tölgyessy a második Orbán-kormányról és az államfőről.

A Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint Orbán Viktor második miniszterelnöksége a francia félelnöki rendszerhez hasonlítható, a kormányfő a háttérben marad, csak az irányokat szab meg, a stratégiai döntést a menedzser típusú kormányzat valósítja meg.

Giró-Szász András az atv-nek azt mondta, bár a költségvetésért Matolcsy György lesz a felelős, de szerinte Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár is nagy befolyással lehet a büdzsé alakítására. Tölgyessy Péter szerint Orbán Viktor csak akkor tudja egyesíteni az országot, ha elfogadja a Sándor-palota erős alkotmányos kontrollját. Az alkotmányjogász a közrádióban maga is úgy vélte, a jövőben a kormányfő – az elnöki rendszerekhez hasonlóan – kiemelkedne a végrehajtó hatalom hétköznapi működéséből, ő maga állna a nemzettel kapcsolatban.

Lehet, hogy nem volt minden idők legjobb köztársasági elnöke, de most Sólyom László lenne a legjobb választás – mondta az InfoRádiónak Tölgyessy Péter. Az alkotmányjogász elismerte: az államfő nem tudta egyesíteni az országot, olykor elkötelezettségei túlzásokba vitték, de az, hogy milyen köztársasági elnök, most derülne ki, amikor a jobboldali többség kontrollja lenne.

Habár a baloldal nagyon meggyengült, előbb-utóbb lesz ellenzéke a kormánypártnak. A Fidesznek be kell fejeznie a hosszú ideje tartó háborúskodást, mert csak ez esetben kormányozhat sikeresen – jelentette ki az elemző. Szerinte ezt az egységet Sólyom Lászlón keresztül el lehet érni, mert ő már megpróbált az egész magyar társadalom elnöke lenni.

A Fidesznek most minden döntését aszerint kell megítélni, hogy valódi közhatalmat akar-e, vagy Fidesz fennhatóságot – közölte Tölgyessy Péter. Ha Sólyom Lászlót támogatják, akkor az előbbi megvalósítható. Az országnak most azt kellene éreznie, hogy az új kabinet a teljes magyar államé, és ebben segíthet sokat Sólyom támogatása – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik