Belföld

Semjén: nemzetstratégiai kérdés a kettős állampolgárság

A kormány megalakulása után létrejöhet egy határon túli magyarokkal foglalkozó hivatal - mondta Semjén Zsolt a Magyar Televízió Este című műsorában.

A KDNP elnöke általános nemzetstratégiai kérdésnek nevezte a határon túli magyarok állampolgárságának lehetővé tételét. Semjén Zsolt a köztelevízió adásában hétfő este kijelentette: biztosítani fogják, hogy ha valaki a határon túliak közül kéri a magyar állampolgárságot, és a feltételeknek megfelel, akkor ezt gyorsított eljárással megkaphassa.

Arra a kérdésre, hogy ezzel együtt jár-e majd a szavazati jog is, azt mondta, hogy ez bonyolult kérdés, s részszabályozást igényel. Példaként említette, ha valaki az Egyesült Államokban él magyar állampolgárként, akkor tud szavazati jogával élni, ha van Magyarországon bejelentett lakcíme.

Az egészségügyi ellátásról szólva azt mondta, hogy az mindenkit ott illet meg, ahol a társadalombiztosítási járulékát fizeti. A KDNP elnöke kiemelte: arra is törekednek majd, hogy minden minisztérium külön foglalkozzon a határon túli magyarokkal azon a szakterületen, amely hozzá tartozik.

Kérdésre megerősítette: lesz egy határon túli magyarokkal foglalkozó hivatal. Arra a felvetésre, hogy ez hozzá tartozik-e, úgy válaszolt: “nyilván ebben különleges szerepe lesz”, de amíg formálisan nincsenek kinevezve és beiktatva, tisztességtelen lenne arról beszélni, hogy egy hivatalnak ki lesz a vezetője.

A feladatmegosztásra vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Navracsics Tibor feladata lesz a miniszterek munkájának összehangolása, de a két miniszterelnök-helyettes között nem lesz alá- vagy fölérendeltségi viszony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik