Belföld

Zentai-ügy: ki kell adni a háborús bűnnel vádolt férfit

Igazságügyi tárca szerint a a vádemelés nem feltétele a kiadatási kérelem előterjesztésének.

A vádemelés nem feltétele a kiadatási kérelem előterjesztésének – közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM). Az Ausztráliában élő, háborús bűncselekménnyel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) ügyvédje a perthi szövetségi bíróságon kedden azt mondta: nem adható ki Magyarországnak ügyfele, mert nem emeltek vádat ellene.”

A magyar-ausztrál kiadatási szerződés 5. cikkének 2. pontja alapján egyértelmű, hogy a kiadatási kérelem előterjesztésének büntetőeljárás lefolytatása céljából akkor van helye, ha a kiadni kért személyt gyanúsítják, vagy vádolják bűncselekmény elkövetésével. Ebből következik, hogy a vádemelés megtörténte nem feltétele a kiadatási kérelem előterjesztésének” – tudatta a minisztérium.

A tárca emlékeztetett: az ausztrál belügyminiszter, – miután az illetékes ausztrál bíróságok megállapították, fennállnak a kiadatás jogi feltételei – 2009. november 12-én hozott határozatával hozzájárult ahhoz, hogy Zentait kiadják a magyar hatóságoknak.

A vonatkozó ausztrál jog szerint a kiadni kért személy azonban a belügyminiszter határozatának bírósági felülvizsgálatát is kérheti. Zentai jogi képviselője útján élt ezzel a jogával, ez az eljárás van jelenleg folyamatban – mutatott rá az IRM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik