Belföld

Adócsalókat ítéltek el Szegeden

Több mint 1,6 milliárd forintnyi fiktív számla felhasználásával 311 millió forintnyi áfa befizetését kerülték el.

Két év, illetve két év két hónap végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtotta kedden jogerősen a Szegedi Ítélőtábla a fővárosi székhelyű Kiria Kft. két tagját, akik több mint 1,6 milliárd forintnyi fiktív számla felhasználásával 311 millió forintnyi áfa befizetését kerülték el.

Az elsőrendű vádlott 2002. november 10-től 2005. szeptember 5-ig a Kiria Kft. ügyvezetője és tagja is volt, míg a másodrendű vádlott 2004. november 22-e és 2005. szeptember 5-e között a kft. tagjaként dolgozott. A cég textil-nagykereskedelemmel foglalkozott.

A vádlottak 2005. január 5. és augusztus 31. között 94 darab fiktív készpénzfizetési számlát állítottak be a Kiria Kft. könyvelésébe, több mint 1,6 milliárd forint értékben. A bizonylatokat a Reptor CD Kft. és a Pressexpress Kft. állította ki, bár valójában egyik cég sem állt üzleti kapcsolatban a Kiria Kft.-vel.

Az elsőrendű vádlottnak tudomása volt arról, hogy a másodrendű vádlott segítségével a Kiria Kft. könyvelésébe beállított számlák fiktívek. A hamis bizonylatokra azért volt szükség, hogy azok segítségével a Kiria Kft. számla nélkül beszerzett, majd továbbértékesített áruja után felmerülő áfa-fizetési kötelezettségét csökkentse. A vádlottak összességében 311 millió forint forgalmi adó befizetését kerülték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik