Belföld

Simor: nem kommentálom Orbán kijelentéseit

Az MNB a hétfői kamatdöntéssel reagált a parlamenti választások eredményeire.

Nem kívánom kommentálni Orbán Viktor délelőtti, az MNB vezetésére vonatkozó mondatatait, a Fidesz elnökének kijelentései a politika világába tartoznak – felelte újságírói kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: kétséges, hogy az MNB és a PSZÁF ellátják azokat a feladatokat, amire létrehozták őket. A két szervezet megújítására, összevonására, az esetleges személyi változásokra vonatkozó kérdésre azt válaszolta: majd a frakciókkal megvitatják, megváltozatják-e a két szervezetről szóló törvényeket. Úgy fogalmazott: az MNB-re büszkék szeretnénk lenni, “beleértve a vezetőit is, az nem offshore-lovagok szálláshelye”.

A jegybank elnöke szerint amennyiben ismét szóba kerül az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonása, amiről a múlt évben már volt konzultáció a jelenlegi kormánnyal, akkor ezt a konzultációt ismét le kell folytatni.

Simor András emlékeztetett arra, hogy a jegybank elsődleges célja az árstabilitás, másodsorban, ennek veszélyeztetése nélkül, a mindenkori kormány gazdaságpolitikájának támogatása. Az MNB a hétfői kamatdöntéssel reagált a parlamenti választások eredményeire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik