Belföld

Nemzetiként tálalná a Magyar Gárdát Vona

A párt javaslataival akarja színvallásra kényszeríteni a Fideszt.

A Jobbik célja, hogy létrehozza a Magyar Nemzeti Gárdát, és nem zárható ki, hogy a párt törvényjavaslatot is benyújt majd az Országgyűlésnek – közölte Vona Gábor pártelnök a Népszavával. Balczó Zoltán, a párt EP-képviselője ugyancsak a Népszavának azt mondta, hogy ha előhozakodnak saját témáikkal, javaslataikkal – például a multinacionális cégek megadóztatásával –, akkor színvallásra kényszeríthetik a Fideszt.

Közben a HVG “A Jobbik titokzatos milliói” címmel ír arról, hogy egy alapítványon át kapott pénzt a párt. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy az igazi adakozók neve ne kerüljön nyilvánosságra. Az Új Radikalizmusért Alapítvány tavaly 26 millió forintot utalt át a Jobbiknak, így a legnagyobb támogatója lett.

A Jobbik most százmilliókra számíthat az államkasszából. Választási sikerével – az LMP-hez hasonlóan – a következő négy évre jogot szerzett ugyanis a költségvetési apanázsra, amit júniustól már folyósítanak neki.

A HVG becslései szerint az idén mintegy 260 millió forint kerül a Jobbik számlájára, jövőre pedig – ha az ideihez hasonló összegű marad az állami pártpénz-keret – 440 millió forint lesz a Vona-párt támogatása. Emellett a Jobbik létrehozhat egy politikai alapítványt is, amely ugyancsak számíthat költségvetési forintokra – már az idén több mint 100 millióra.

Ajánlott link:

A Jobbik titokzatos milliói (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik