Belföld

Rendben lezajlott a szavazás Amerikában

Alacsony volt a részvételi arány a külképviseleteken.

A legnagyobb névjegyzék New Yorkban volt, ahol 152-en jelentkeztek a szavazásra, közülük 79-en jelentek meg és adták le szavazatukat. Minden rendben zajlott, de előfordult olyan eset, hogy olyan szavazópolgár is megjelent, akinek a lakóhelye szerinti egyéni választókerületben már az első fordulóban eldőlt a mandátum sorsa, így nem kellett szavaznia. Washingtonban a névjegyzékben szereplő 33 választópolgárból 15-en voksoltak a reggel 6 és este 7 óra között tartott szavazáson.

A kanadi Ottawában – ahol New Yorkhoz és Washingtonhoz hasonlóan közép-európai idő szerint vasárnap éjjel 1 órakor zárult a szavazás – a 43 regisztrált szavazóból 15-en adták le voksukat. A nyugati parti Los Angelesben – ahol az időeltolódás miatt közép-európai idő szerint vasárnap hajnal 4 órakor zárult a szavazás – a névjegyzékben szereplő 35 választóból 12-en adták le szavazatukat.

A parlamenti választások második fordulójában a külképviseleteken – a helyi nagykövetségeken, illetve főkonzulátusokon – azok voksolhattak, akik március 19-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, és választókerületükben az első fordulóban nem dőlt el a mandátum sorsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik