Belföld

Időben hazahozzák külföldről a szavazatokat

A vulkánkitörés miatt kérdéses volt, hogy határidőre haza tudják-e hozni a külföldön leadott szavazatokat.

Korábban, az izlandi vulkán kitörése után elrendelt légtérzár miatt kérdéses volt, hogy a szavazatok az előírt határidőre, csütörtök éjfélig, Magyarországra érkezhetnek-e. A transzatlanti légi közlekedésben azonban már nincs fennakadás, már vasárnap hazautaznak Magyarországra, ahol a lezárt urnát az Országos Választási Központba szállítják.

A külföldön történő szavazás sajátossága, hogy a szavazatokat nem számolják össze a külképviseleteken, hanem Magyarországra szállítják és bekeverik a választópolgár lakóhelye szerinti egyéni választókerület egyik kijelölt szavazókörének szavazatai közé, így biztosítva azok titkosságát.

A külképviseleti szavazatok hazaérkezése és “bekeverése” után, legkésőbb május 1-jén megállapítják az 57 egyéni választókerületben a második forduló eredményeit, és legkésőbb május 15-ig megszületik az országgyűlési képviselő-választás végleges eredménye. Emiatt a vasárnap 19 órakor induló tájékoztató rendszer – amely az előzetes eredményeket közli – vasárnap este még nem fog tudni 100 százalékos feldolgozottságot mutatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik