Belföld

Ausztria és Magyarország szélsőségeseiről ír a Le Soir

"A szélsőségek Ausztria-Magyarországa" címmel jelent meg terjedelmes írás a Le Soir című brüsszeli lap hétvégi számában.

Magyarország tekintetében a Jobbikról, Ausztria vonatkozásában Barbara Rosenkranzról, az Osztrák Szabadságpárt elnökjelöltjéről írt a lap mint a szélsőségesség két megnyilvánulásáról.

Az egyenruhában, Árpád-sávos és magyar zászló alatt alakzatban menetelő Magyar Gárdáról készült fényképpel illusztrált írás szerzője, Pascal Martin szerint a “szélsőjobboldalinak, ha éppen nem fasisztának” minősített Jobbik a romaellenes rasszizmusra, az antiszemitizmusra és bizonyos nacionalista hevületre építette sikerét. A Magyar Gárdát, amelyről megírta, hogy tavaly betiltották, a párthoz tartozónak nevezte, és kitért arra, hogy a gárda egyenruhája a Hitler-barát magyar mozgaloméra, a nyilaskeresztesekére emlékeztetett.

A Le Soir szerzője szerint annak, hogy Ausztriában és Magyarországon egyaránt “régi démonok” kerültek elő újra a választási kampányban, van egy közös gyökere, nevezetesen, hogy egyik ország sem tisztult meg a nácizmus bűneitől. Idézte Jean-Michel De Waele belga politológus korábbi megállapítását, miszerint Magyarországon a kommunisták megelégedtek a fasiszták és nácik elítélésével, “de ennél nem mentek tovább”. Ami Ausztriát illeti, ott elmaradt a nácitlanítás – írta Pascal Martin, aki úgy véli: innen ered az, hogy nincsenek aggályok a romák, illetve a bevándorlók elleni hadüzenettel szemben.

A 2003-ban alakult Jobbik a baloldal és a liberálisok összeomlásából húz hasznot, és jut be a parlamentbe – állapította meg a baloldali liberális irányultságú Le Soir. A szerző kitért arra, hogy a Jobbik az interneten terjeszti rasszista és Európa-ellenes retorikáját, és magához vonzza a “Facebook nemzedéket”.

A lap idézett egy budapesti magas rangú tisztségviselőt, aki szerint az Orbán Viktor által vezetett Fidesz részben “leradírozhatja” a Jobbik kellemetlen aspektusait, ha kétharmados többséget szerez a vasárnapi második fordulóban. A Jobbik azonban – tette hozzá Pascal Martin – profitálhat a Fidesz népszerűségvesztéséből, amivel akkor kell majd szembenézni, ha a Fidesz átveszi az ügyek intézését, és drasztikus intézkedéseket lesz kénytelen hozni a válság ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik