Belföld

Elmaradt egy kilakoltatás Veszprémben

Pénzügyi vállalkozások szerveződtek a kiszolgáltatott helyzetű emberek kisemmizésére.

A pénzügyi szolgáltató “elszúrta a végrehajtás kérését” – mondta a sajtó képviselőinek a helyszínen a vállalkozó, hangsúlyozva: a fia az adós, ám a hitel biztosítékául szolgáló, 46 millió forintra értékelt ház az ő nevén van.

Fia építőipari vállalkozása (amelyben ő is dolgozik) 30 millió forintos hitelt vett fel egy pénzügyi szolgáltató cégnél, biztosítékul családi házuk szolgált. A hitelből kifizették szállítóikat, alvállalkozóikat, de mivel nekik nem fizettek a vevőik, megrendelőik, összesen 70 millió forinttal tartoznak a vállalkozásuknak. Mivel a pénzt hitelező szervezetnek opciós jogot biztosít a szerződés, azt javasolta, hogy a két tétel közötti különbséget, azaz a 16 millió forintot kaphassa meg, abból vesz egy lakást és törleszti a hitelt.

Ám az elszámolás nem jött létre, mert a pénzügyi szolgáltató előbb kijelölt vevőként egy kft.-t, az pedig átruházta ezt a jogot egy, a Seychelles-szigeteken bejegyzett hitelközvetítő cégre (e cégnek és a hitelt biztosítónak a tulajdonosi köre lényegében ugyanaz), amely az opciós szerződésre hivatkozva a végrehajtást kérte – mondta a vállalkozó. Hozzátette, hogy közben ő bírósághoz fordult az elszámolási vita kérdésében, s most időt nyertek.

Horváth Zsolt, Veszprém fideszes országgyűlési képviselője a helyszínen újságíróknak elmondta: az elmúlt 2-3 évben pénzügyi vállalkozások szerveződtek arra, hogy a kiszolgáltatott helyzetű embereket kisemmizzék, félrevezessék. Sokan nem tudják, hogy egy szerződés aláírásával mire hatalmazzák fel a másik felet, adott esetben egy bankot, hitelező szervezetet – mondta a jogász végzettségű parlamenti képviselő, aki korábban javasolta már a parlamentben is, hogy ne a polgári törvénykönyv (Ptk.) általános szabályai vonatkozzanak az ilyen esetekre, hanem speciális jogszabályokat alkalmazzanak, mivel ez már külön üzletág lett. A pénzügyi és az igazságügyi és rendvédelmi miniszternek ekkor azt a választ adta, hogy a jelenlegi szabályozás rendben van, az emberek legyenek tudatosabbak, olvassanak el mindent alaposabban.

A helyszínre érkezett Debreczenyi János, Veszprém fideszes polgármestere is, aki azt mondta: a “demonstratív ittlét el fogja rettenteni” a hitelezőt attól, hogy az átmenetileg megszorult vállalkozót kisemmizze, azaz még a vállalkozónak járó 16 millió forintot is eltegye. A sietségnek az az oka, hogy tartanak attól: az új kormány, az új parlament változtat a jelenlegi törvényeken, s nem teszi lehetővé, hogy tönkretegyenek embereket – tette hozzá.

A családi házból távozó végrehajtó és a pénzügyi szolgáltató képviselője nem kívánt nyilatkozni a sajtónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik