Belföld

Mihez kezd 200 millióval az LMP?

A bőség zavarával fog küzdeni a párt, de az adósságokat is törleszteni kell Karácsony Gergely kampányfőnök szerint.

A bőség zavara következik az LMP pénzügyeiben – ezt nyilatkozta Karácsony Gergely, a párt kampányfőnöke a Policitynek arra a kérdésre: mihez fognak kezdeni a 200 millió forintos állami támogatással, amelyet parlamentbejutásukért kapnak? Karácsony elmondta: először az adósságaikat fizetik ki, utána pedig felkészülnek az önkormányzati választásokra. Elkezdik kiépíteni a szervezetet is, mert eddig mindenki ingyen dolgozott, ha úgy tetszik hitelezett a pártnak – tette hozzá a kampányfőnök.

Karácsony szerint három úton indulhat el a Lehet Más a Politika a jövőben: vagy a magyarországi baloldal megújítója lesz, vagy egy klasszikus baloldali zöld párt szerepét fogja betölteni, vagy pedig zöld értékekkel felruházott centrumpártként működik tovább, amely mindkét irányba koalícióképes. Az első esetben tágítani kellene a szervezetet legfőképp vidék felé, ami veszélyesen felhígíthatná a pártot. Zöld pártként a hitelesség megőrzése lenne a fő szempont, centrumban a pártrendszert megosztó témákban nem alakíthatnának ki markáns álláspontot. Egyelőre mindhárom út nyitva áll a párt előtt – vélte a politikus.

Biztos benne, hogy az LMP-nek lesznek olyan javaslatai, amelyeket keresztül tudnának vinni a Fidesz kétharmados többségén is, de azt elismerte: vannak még olyan szimbolikus ügyek, amelyekben a párt felvállaltan nem egységes, és a frakció sem fog együtt szavazni.

Az MSZP egyoldalú visszalépéseiről azt mondta: nem valószínű, hogy vasárnap hasznot fognak hozni az LMP-nek, mert már így is túl sok feltétele van annak, hogy bármelyik körzetben is plusz mandátumhoz jusson a párt – mondta Karácsony. Jelenleg egyébként 16 parlamenti hellyel számolnak, ezek közül az egyiknek ő a várományosa. Még nem tudja, bevonul-e a frakcióba, mert mint fogalmazott: „a politika napi rutinja nem lépi át az ingerküszöbét”.

Ajánlott link:

Zöld fordulat – interjú Karácsony Gergellyel (Policity)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik