Belföld

Fővárosi Koalíciós (ki)Fizetőhely?

A Fővárosi Közterület-fenntartó ugyanúgy működött, mint a BKV?

A kettős politikai irányítás a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) gazdasági döntéshozatalában is érvényesülhetett. A HírTv szerint ez a cég is az MSZP-SZDSZ kifizetőhelye lehetett, kiemelt beruházásainál a jogi tanácsadást az a két ügyvédi iroda végezte, amelyeket Hagyó Miklós, illetve Demszky Gábor főtanácsadója, Mesterházy Ernő jelölt ki.

Az érintett ügyvédi irodák az előre kiválasztott győztesekre írtak ki a közbeszerzéseket. A HírTv szerint az egyik nyertes cég a 450 millió forintos megbízásból körülbelül 70 millió forintot juttatott vissza a városházára.

Előzőleg a Népszavának a BKV volt vezérigazgató-helyettese azt mondta: szerinte az állami, vagy önkormányzati tulajdon cégek mindegyikében voltak eredményes befolyásolási kísérletek, ami a BKV-nál történt, az tucatnyi cégnél előfordulhatott.

Ha Regőczi által ismertetett gyakorlat működik máshol is, akkor a cégek félkatonai szervezetként elfogadják, hogy állandóan környékezik őket a lobbisták, akik között olyan is van, aki nem javaslatot tesz, hanem utasít, attól függően, ki áll mögötte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik