Belföld

Vulkánkitörés: lezárják a magyar légteret 19 órától

Szombat 19 óráig légtérzárat rendelt el a Nemzeti Közlekedési Hatóság.

Légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága péntek 19 órától szombat 19 óráig.

A teljes légtérzárról az igazgatóság értesítette a nemzetközi légi forgalom résztvevőit.

A légtérzár elrendelését az tette szükségesség a hatóság közleménye szerint, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése alapján az izlandi vulkánkitöréssel a légkörbe került nagy mennyiségű hamu rövidesen eléri Magyarországot, és ez veszélyezteti a repülés biztonságát. A hatóság azt a tájékoztatást adta, hogy a légtérbe került hamu eltömíti a repülőgépek hajtóművét, és emiatt leállhat.

A közlemény szerint a Légiközlekedési Igazgatóság az Országos Meteorológiai Szolgálattal folyamatos kapcsolatot tartva szükség esetén módosítja – feloldhatja vagy meghosszabbíthatja – a légtérzárat.

A légi utasok jogait biztosító előírások az izlandi vulkánkitörés miatt előállt rendkívüli körülmények között szükségessé vált járattörlések esetén is érvényesek – hangsúlyozta Siim Kallas közlekedési EU-biztos brüsszeli közleményében. Az utasnak joga van ahhoz is, hogy válasszon a menetjegy árának megtérítése, illetve a célállomás alternatív útvonalon történő elérése között – közölte, további pénzbeli kártérítés azonban nem jár az ilyen rendkívüli esetekben.

A ferihegyi egyes terminálon tucatnyi utas várakozik, míg a kettesen 80-100-an lehetnek – tájékoztatta Szilágyi Károly, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője az MTI-t a légtérzárról szóló bejelentést követően. Az utasok ellátása alapvetően az adott légitársaság feladata – tette hozzá. Arra, hogy a repülőtéren lévő éttermek üzletek megfelelő ideig legyenek nyitva, a repülőtér üzemeltetőnek nincs ráhatása, hiszen ezek bérlemények.

A Malév több mint 50 pénteki járatából 44-et törölt, így most a legnagyobb feladat az, hogy a több ezer érintett utas jegyét átváltsák, illetve visszatérítsék – mondta Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője az MTI kérdésére. A magyar légitársaságnak lényegében nincs tranzitutasa Ferihegyen, mert már el sem hozták őket Budapestre, a budapesti utasok pedig ki sem mentek a repülőtérre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik