Belföld

Megjelent a Fidesz által letiltott interjú romaügyben

Balog Zoltán a romaügyről beszélt az Indexnek, de a párt sajtóosztálya szerint a téma még "nem aktuális".

Megjelent a Fidesz által letiltott, Balog Zoltánnal készült interjú az Indexen. Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke, az új kormányban a cigánypolitika felelőse lehet: a romaügyekről, általa elgondolt konkrét intézkedésekről is beszélt az internetes lapnak.

Havasi Bertalan, a párt sajtófőnöke levélben kérte az Indexet, hogy tekintsenek el az interjú megjelentetésétől, mert az „nem aktuális”. A hírportál szerint, mivel Balog Zoltán nemzeti ügynek minősítette a témát, ezért a sajtótörvény vonatkozó előírásait is figyelembe véve nyilvánosságra hozták a cikket.

Balog többi közt arról beszél az interjúban, hogy a romaügyeket országos szinten, stratégiai kérdésként, a munkaerő-piaci, szociálpolitikai, egészségügyi és oktatáspolitikai komplexitásában kell kezelni. A politikus rengeteg elképzelését megosztotta a magyar romák problémáinak jövőbeli kezeléséről.

Például elmondta, hogy létrehoznának egy roma művelődési és közösségi otthonokból álló hálózatot, a telepek felszámolása helyett inkább konszolidálnák azokat, bevezetnék a szociális kártyát, a bűnözés letörésére bevezetnék a három csapást, és országos szintre emelnének mikrokörnyezetben már működő, a cigányság megsegítésére létrejött programokat.

Ajánlott link:

A cigánykérdés nemzeti ügy (Index)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik