Belföld

Egyre több a hajléktalan Tatabányán és Dunaújvárosban

Megduplázódott a számuk az elmúlt évben.

Két városban, Tatabányán és Dunaújvárosban több mint kétszeresére nőtt a hajléktalanok száma egy év alatt, a Menhely Alapítvány felkérésére végzett felmérés szerint az utóbbi településen emelkedett a legnagyobb mértékben – negyvenről százötvenre – az utcán élő hajléktanok száma, ami 275 százalékos növekedést jelent.

A hajléktalanok közül fedél nélkül élők többsége, 59 százaléka vidéki városokban él – mondta Győri Péter, az alapítvány kuratóriumának elnöke a hajléktalanok körében végzett februári adatfelvétel eredményeit ismertetve csütörtökön sajtótájékoztatón.

Ebben az évben 8019 hajléktalan válaszolt a kérdésekre, közülük több mint háromezren nem szállón, hanem az utcán élnek. A szállókon lakó hajléktalanok többsége (53 százalék) Budapesten él, vidéken a hajléktalanok 47 százaléka keresi fel a menhelyeket. Ezt a tendenciát jól mutatja, hogy míg 2009-hez képest Budapesten mintegy százzal csökkent az utcán élők száma, addig vidéken több mint háromszázzal nőtt.

A felmérésből kitűnik, hogy Miskolcon és Szombathelyen kis mértékben csökkent a hajléktalanok száma az elmúlt évben, ezzel szemben Tatabányán és Dunaújvárosban több mint a kétszeresére nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik