Belföld

Választási vádaskodások a pénz körül

A Fidesz szerint a kormány kiüríti a kasszát távozása előtt, az MSZP szerint a Fidesz erre hivatkozva tervez megszorításokat.

A Fidesz szerint az államháztartási hiány mértéke azt bizonyítja, hogy a költségvetés tele van trükkökkel, a jelenlegi kormány pedig kiüríti a kasszát a következő kabinet hivatalba lépéséig.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője ezt arra reagálva mondta szerdán budapesti sajtótájékoztatóján, hogy Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára közölte: május végére 719,4 milliárd forint államháztartási hiány várható, ami az éves deficit 81,9 százaléka.

Katona Tamás emlékeztetett arra: 2002-ben május végére az államháztartás hiánya az éves előirányzat 81 százaléka volt. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta: “lehet trükközni azokkal a kimutatásokkal, amelyekkel az államtitkár is próbálkozott”, Katona Tamás azt azonban elfelejtette megemlíteni, hogy a kormányzás minősége és az ország állapota 2010-ben “ég és föld” a 2002-eshez képest.

Az MSZP hazugságnak tartja az üres kasszáról és az átláthatatlan költségvetésről szóló fideszes állításokat; a szocialisták szerint a vádaskodás oka, hogy “Orbán Viktorék (…) nem akarják megtartani az ígéreteiket, sőt, megszorításokat terveznek”.

Nyakó István az MTI-hez eljutatott közleményében hangsúlyozta: aki akar, tisztában lehet Magyarország kockázataival és lehetőségeivel is.

A szocialisták által támogatott válságkezelő kormány megalapozta a gazdasági növekedést, ami már az év második felében beindulhat, négy év alatt, pedig mintegy kétezer milliárd forintnyi többletforrással gyarapíthatja Magyarországot – fejtette ki a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik