Belföld

Megszüntették a nyomozást az UD Zrt. vezetője ellen

Megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda az UD Zrt. vezetője, Tóth János ellen a haditechnikai termékkel visszaélés gyanúja miatt indított eljárást.

Bartha László, az NNI szóvivője megerősítette: bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást.

Tóth Jánost tavaly szeptemberben hallgatta ki az NNI gyanúsítottként, mert az NBH akkori főigazgatója által tett feljelentés alapján elrendelt házkutatáskor olyan eszközöket foglaltak le az UD Zrt. székházában, amelyről akkor a rendőrség azt állította: tartásuk engedélyköteles.

Futó Barnabás ügyvéd korábban azt közölte, hogy hét különböző eszköz miatt történt a gyanúsítás, szakértői vélemény alapján.

Az UD Zrt. neve az úgynevezett adatgyűjtési üggyel kapcsolatban került a köztudatba. Az ügyben Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója tett feljelentést még 2008. szeptember 10-én, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Ennek nyomán az NNI házkutatást tartott hat helyszínen, ahol szervereket, adathordozókat foglaltak le, majd magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Ezen bűncselekmények miatt azonban 2009 nyarán megszüntették a nyomozást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik