Belföld

Megáradt a patak Komlóskán

A sok esőzés után a hömpölygő víz nem csak önkormányzati ingatlanokban okozott kárt, de megrongálta a Ruszin parkot és a közutakat is.

A 2009-es Nemzeti Zarándoklat egyik főszervezőjeként országos ismertségre szert tett Köteles László, független polgármester közlése szerint a hirtelen leesett nagy mennyiségű eső jelentős károkat okozott a háromszáz lakosú faluban. A megáradt Komlóska-patak (amely Tolcsva-patak néven is ismert) elmosta a település feletti Ruszin parkot és a vízelvezetőkben is károkat okozott.

A megduzzadt vízfolyás több helyen megrongálta az önkormányzati utakat, magánkerteket öntött el és víz alá került a futballpálya is. Hozzátette: a faluba vezető egyetlen közút is megsérült, amiről bejelentést tett a Magyar Közút Kht.-nál.

Köteles László szerint a problémát elsősorban az okozza, hogy még nem készült el teljesen a település belterületi vízrendezése. A károk enyhítése érdekében elsősorban a rendelkezésre álló vis maior alapoknál szeretnének pályázni. A károkat – mint mondta – egyelőre nem lehet megbecsülni, azok felmérése megkezdődött.

A kisebb vizek elvezetését egyébként az önkormányzat dolgozói és a lakosság elvégezte, a nagyobb vizeket a veszélyességük miatt, csak az ár levonulása után tudják szabályozni – fűzte hozzá.

A Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint a jelentős mennyiségű csapadék miatt megáradt patak a lakosságot nem veszélyezteti. A szomszédos Erdőbényén hasonló a helyzet, ott is a nagy esőzés miatt kértek segítséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik