Belföld

Merre fordul a kampány?

Helyi szinten intenzív és kemény kampány következik, országos nagy adok-kapok azonban nem valószínű a második fordulóig hátra lévő két hétben. A Fidesz nem beszél majd a kétharmadról, ezt megteszi helyette az MSZP, egyben mindent elkövet majd ellene. Merre fordul a kampány – elemzők az fn.hu-n.

Giró-Szász András szerint gyorsul és keményebb lesz a kampány a választások második fordulójáig. A Századvég Alapítvány politikai elemzője az fn.hu-nak elmondta: a Fidesz számára a cél most a kétharmad megszerzése lesz, míg a szocialista párt ennek megakadályozására törekszik majd. Jelenleg 57 körzetben nem dőlt még el a végeredmény, ezek közül az MSZP-nek hétben van némi halovány esélye a győzelemre. Ez a győzelem még akkor is kétséges azonban, ha tegyük fel az LMP mindenhol visszalépne a szocialisták javára.

A Political Capital hétfői elemzéséből kiderül, hogy a Fidesz 9 választókerületet elveszíthet, de annak függvényében, hogy mely kerületekről van szó, akár 12 vereséggel is megszerezheti a kétharmadot. Az egyetlen fenyegetést szavazóinak elkényelmesedése jelentheti: a már megszerzett győzelem tudatában kérdéses, hogy ugyanilyen aktivitást mutatnak-e majd a választók abban a bizonyos 57 kerületben.

A kétharmad lesz a középpontban

A második fordulóban az MSZP-nek két-három körzetben van reális esélye a győzelemre, és további tíz olyan körzet van, ahol minimális eséllyel indulnak a szocialisták. A kampány ennek fényében igen koncentrált lesz, helyi szinten intenzíven zajlik majd, de új óriásplakátok, tv-reklámok megjelenése nem valószínű – nyilatkozta az fn.hu-nak Böszörményi Nagy Gergely, a Nézőpont Intézet vezető elemzője. A következő két hét a Fidesz, az MSZP és egyes körzetekben a Jobbik részéről is a mozgósításról, aktivisták terepmunkájáról szól majd.

A Fidesz a kérdéses 57 szavazókerület többségében vezet, számára a cél ezen előny megtartása. Az elemző úgy véli, a pártnak nem érdeke kiélezni a kétharmados kérdést, mert az könnyen „megijesztheti”, aktivizálhatja az MSZP-s szavazókat. Orbán Viktor hétfői beszédében nem is nevezte lényegesnek a kétharmadot, a kormányzáshoz szükséges kényelmes többség már így is a Fideszé – üzente.

Lendvai Ildikó hétfői nyilatkozatából viszont arra lehet következtetni, hogy a szocialisták épp a kétharmad köré készülnek felépíteni a kampányukat. Arról próbálják majd meggyőzni potenciális választóikat, hogy a Fidesz ekkora túlsúlya a demokráciát, a szabadságot veszélyezteti. Kiszolgáltatott ugyanakkor az MSZP, mert nem saját szavazóit kell „meggyőznie”, hiszen ők nincsenek elegen, hanem az MDF és az LMP táborából kell támogatókat nyernie.

Komoly kihívás

László Róbert kemelte, hogy Orbán Viktor vasárnapi beszédében is hangsúlyozta: a Fidesz intenzíven készül a második fordulóra. Bár most nincs akkora tétje a kampánynak, mint 2002-ben volt, nem hagyhatják, hogy kicsússzon a kezükből a kétharmados többség megszerzésének lehetősége – mondta az fn.hu-nak a Political Capital elemzője. Az MSZP-nél viszont inkább az a kérdés, hogy össze tudja-e szedni magát a párt az első fordulóban elszenvedett óriási kudarc után. Amennyiben a szocialisták elérnék, hogy 13 egyéni választókerületben ne Fidesz-győzelem szülessen, azzal meghiúsulna a minősített többség.

László Róbert biztos benne, hogy a Jobbik ugyanannyi embert fog tudni mozgósítani, mint az első fordulóban, hisz ők rendelkeznek a legfegyelmezettebb szavazóbázissal. A szocialistáknál már kérdésesebb a vállalkozói kedv, mindenesetre Tóth József és Szanyi Tibor körzetében várhatóan ráerősítenek az MSZP-szimpatizánsok. Kétségkívül a Fidesznél legnagyobb a kihívás: a Political Capital elemzője szerint kérdéses, hogy a győzelem tudatában esetlegesen hátradőlő választókat meg tudja-e győzni a párt és részt vesznek-e legalább az első fordulóval megegyező arányban a másodikban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik