Belföld

Rákosi Kubatovjai és narancsos bukta

Irányultságuknak megfelelően különböző módokon értékelték a Fidesz nagyarányú győzelmét a reggeli lapok publicisztikái.

Inkább esély, mint a veszély a Fidesz nagyarányú győzelme – üt meg sajátos hangot a Népszabadság választásokat értékelő publicisztikája. A Népszava véleményvezérei ennél egy picinyt sötétebben fogalmaznak a Fidesz győzelmével kapcsolatban, „…valószínűleg a legtöbben még elképzelni sem tudjuk, miként hat ez az ország sorsára. Reménykedjünk.”

A Népszava választásokat értékelő publicisztikája megállapítja, hogy a Kubatov-ügy nem befolyásolta különösebben a választások eredményét: nem jutott el a választók többségéhez, vagy nem érte el az ingerküszöbüket. Annál inkább elérte a Népszaváét, amely Rákosi elvtárs kis Kubatovjai címmel is közölt publicisztikát hétfői számában.

A Magyar Nemzet értékelése mindezeknél lelkesebbnek mondható: a lap vastag betűkkel szedett, Kezdjük újra című cikke szerint a társadalom felismerte, nem maradt más kormányzóképes erő a politikai piacon, csak a Fidesz. A cikk, amely fölveti a kérdést a szocialistáknak, „hogy ízlett a narancsos bukta?”, mindazonáltal szerénységre és alázatra is inti egy félmondatában a győzteseket, fölidézve a múlt váratlan politikai fordulatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik