Belföld

Mérgező zöldpaprika jött Marokkóból

A megengedettnél 45-ször több ciántartalmú rovarölőszert találtak Marokkóból származó zöldpaprikákon.
Kapcsolódó cikkek

A paprikákat március közepén hozták be Magyarországra, de mire kiderült, hogy mérgezőek, már az összeset megvették. Ha valaki több kilót evett belőle, hosszú távon akár hormonális problémái is lehetnek. A növényvédelmi ellenőrök most az összes Marokkóból származó paprikaszállítmányt megvizsgálják, mert elképzelhető, hogy azokkal is gond van – számolt be hétfőn az RTL Híradója.

A paprikát egy Pest megyei vállalkozás termeltette Marokkóban, ők hozták be Magyarországra és több hipermarketláncnak, illetve Békés megyei üzleteknek adták el. A paprikát Egerben egy szúrópróbaszerű vizsgálat során ellenőrizték. Kiderült, hogy van benne egy olyan növényvédőszer, ami ugyan engedélyezett, de ebben a megengedettnél 45-ször több ciántartalmú rovarölőszert találtak. A polcokról már nem tudták levetetni, mert az összes paprikát megvásárolták, mire az ellenőrök visszamentek az üzletbe.

A rovarölőszer nem okoz közvetlen tüneteket, hanem a hormonháztartásra van hatással – mondta Tóthné Lippai Edit, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője.

Azt még vizsgálják, kinek a hibája volt, hogy a mérgező paprika Magyarországra került. A szakemberek szerint a többi Marokkóból származó paprikával is gond lehet, ezért most elkezdik azokat is vizsgálni. Azt ajánlják, amíg nem végezték el az ellenőrzéseket, senki se vásároljon Marokkóból származó paprikát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik