Belföld

A rászorulóknak június végéig változatlan az energia ártámogatás

A legrászorultabbaknak 30-ig változatlan a földgáz és a távhő szociális ártámogatása, az energiafelhasználási támogatás.

A legrászorultabb kategóriába az olyan háztartásban élők tartoznak, ahol az egy fogyasztási egységre (a családtagoknak a családon belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma) jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét, az 57 ezer forintot.

Ahol tehát a háztartásban egy fogyasztási egységére nem jut 57 ezer forint, ott köbméterenként változatlanul 26,2 forint a támogatás mértéke, a távhővel ellátott lakások esetében pedig gigajoule-onként 1.767 forint.

A következő kategóriában május 1-től lesz változás. Az 57.001 és 71.250 forint közötti kategóriába tartozó háztartásokban május 1-től június 30-ig a támogatás a 18,9 forint köbméterenkénti árról felére csökken, és a távhővel ellátott lakásokban is az eddigi 1.377 forint fele lesz a támogatás.

A két legmagasabb kategóriában április 30-án megszűnik a szociális alapú ártámogatás. Ez például a távhővel ellátott lakásokban, a fűtési idény vége miatt alig lesz érezhető.

A rendeletmódosítás szerint az április 30-án meglévő jogosultságokat nem kell újra igazolni, azok érvényben maradnak június 30-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik