ovb
Belföld

Érvénytelenek a Tokióban leadott szavazatok

A tokiói választási iroda munkatársai a szavazatokat tartalmazó borítékokat íratták alá a szavazókkal, így azok érvénytelenek lettek.

A testülethez egy Tokióban szavazó választópolgár fordult kifogásával, mert az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában, április 4-én a Magyar Köztársaság tokiói nagykövetségén szavazott, de a külképviseleti választási iroda vezetője a szavazatokat tartalmazó borítékot íratta alá vele, nem a külső borítékot.

Az OVB csütörtöki ülésén megállapította, hogy a külképviseleti választási iroda tagjai valóban megsértették a választási eljárás szabályát. A bizottság a 47 érintett borítékot ennek ellenére megküldi az egyéni választókerületekhez a jogszabály szerint, és ezeket ott az OVB által megállapított szabálytalanság miatt vélhetően nem fogják majd érvényesnek elfogadni.

Az OVB sajnálkozását fejezte ki, amiért a választópolgárok a választási szervek munkatársainak mulasztása folytán feltehetően érvénytelen szavazatukkal nem tudtak hozzájárulni az országgyűlési képviselők választásához.

A bizottság arról is döntött, hogy fegyelmi felelősségre vonást kezdeményeznek az eset miatt.

A vitában felmerült a szavazás megismétlésének lehetősége, de ezt – mivel kivitelezhetetlen – a testület végül elvetette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik