Belföld

Borsik János: az érdekvédelmet nem szabad a kiszolgáltatni a pártoknak

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) szerint a munkavállalók érdekvédelmét nem szabad a pártoknak kiszolgáltatni.

Borsik János, a konföderáció elnöke kedden Székesfehérváron, a Fejér megyei szakszervezeti tisztségviselők fórumát követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az ASZSZ nem írt és nem ír alá megállapodást egyetlen párttal sem, mert a munkavállalók érdekvédelmét nem szabad a pártok változó értékrendjéhez kötni.

Az érdekvédelem stratégiájában a foglalkoztatás biztonsága, a kollektív szerződés, a bér, a szociális juttatások szerepelnek, a pártok értékrendje pedig “a hatalomhoz való viszony alapján változik. S igen gyakran változik” – hangsúlyozta az érdekvédő.

A lakossági szolgáltatások és az ipar területén tevékenykedő érdekvédelmi szervezeteket összefogó szövetség elnöke elmondta: az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) tavaly év végén folytatott tárgyalások során a szakszervezetek “a gazdasági válság közepette vállalható megállapodást írtak alá”.

Elsősorban a keresetek reálértékének megőrzését célozták meg, s nem olyanfajta bérköveteléssel léptek fel, amely nem egy cég bedőléséhez vezethetett volna. Szolidáris alapú megállapodás született, ugyanis kiemelten kellett foglalkozni a legalacsonyabb keresetűekkel, a leginkább elesettekkel.

A tapasztalatok szerint nagyon nehezen mennek a helyi bértárgyalások: béremelésről csak kevés cégnél tudnak tárgyalni – mondta Borsik János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik