Belföld

Végső visszaszámlálás – egy hét múlva választás

Egy hét múlva, április 11-én lesz az országgyűlési képviselők választásának első, magyarországi fordulója, több mint nyolcmillió választópolgár jogosult a voksolásra

Sólyom László köztársasági elnök január 22-én írta ki az országgyűlési képviselő-választás első fordulóját április 11-ére, a választások második fordulóját pedig 25-ére.

A választópolgárok az országgyűlési választás első fordulóján két szavazattal rendelkeznek: egyrészt voksolhatnak arra, akit az egyéni választókerületükben képviselőnek szeretnének, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy a területi listáról melyik pártot támogatják.

Összesen 117 területi listát vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, a legtöbb listára – kilencre – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lehet majd voksolni, a legkevesebbre – négyre – Somogyban.

Az országos listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek 7 területi listát tudtak állítani. Ezt az MSZP, a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP, a Civil Mozgalom és az MDF tudta megtenni.

Az országgyűlési képviselők választása kétfordulós, a második fordulót az első után két héttel kell megtartani.

A külképviseleteken az első fordulót a magyarországi szavazás előtt egy héttel kell megtartani, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. Ez azt jelenti, hogy a külképviseleteken most, húsvét vasárnap van a voksolás, az amerikai kontinensen pedig még egy nappal korábban, szombaton volt. A külképviseleteken a második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, április 24-én lesz a voksolás. A nagykövetségeken és főkonzulátusokon csak az a közel 8.800 választó szavazhatott, aki március 19-éig jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, igazolással szavazhat. Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján péntek 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől; ajánlott levélben az igazolást úgy kell kérni, hogy az legkésőbb április 6-án, keddig megérkezzen a lakóhely szerinti választási irodába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik