Belföld

Erdő Péter: szeretet és a viszontszeretet

Hivatása van az emberiségnek, ez a hivatás pedig abban áll, hogy Istent keressük, viszontszeressük, és odaadással, elszántsággal szeressük a többi embert is - mondta Erdő Péter

A bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a budapesti Szent István-bazilikában a húsvét vasárnapi misén mondott prédikációjában kiemelte: pusztították már az emberiséget és népünket is természeti csapások, járványok, háborúk, nyomorúság és társadalmi bajok, civakodás és gyűlölködés, önzés és kevélység, ám Isten segít az emberen “a saját igyekezetünk, a saját szeretetünk által”.

Erdő Péter felhívta a figyelmet arra: életre kell váltani a kereszténység húsvéti hitét és örömét, észre kell venni, hogy kik azok a közvetlen környezetünkben, akiknek embertársaik szeretetében “kell megtapasztalniuk Isten segítő jóságát”. Senki sincs közöttünk, aki ne lenne képes adni valamit másoknak, tenni valamit, vagy imádkozni másokért – hangsúlyozta.

A bíboros megjegyezte: az Újszövetség tanúsága szerint az ószövetségi ígéretek “szinte részletekbe menően, ijesztő pontossággal beteljesültek”, például még ecetet is nyújtottak a szomjazó Krisztusnak, még a csontját sem törték el a kereszten. Szólt arról, hogy a feltámadás tapasztalása átalakította az emberek gondolkodását, hitét és életét, mert megértették, hogy a “Messiás hatalma sokkal nagyobb, mint egy győztes földi királyé”, hogy “Isten még a legnagyobb földi kudarcot és megaláztatást is megengedheti magának, sőt győzelmének eszközévé teheti”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik