Belföld

Kisorsolta az országos listák sorrendjét az OVB

Kisorsolták az áprilisi választásokon országos listát állító pártok listáinak sorrendjét az OVB pénteki ülésén.

A sorsolás értelmében a sorrend a következő: Jobbik Magyarországért Mozgalom; Fidesz-KDNP; Magyar Demokrata Fórum; Civil Mozgalom; MSZP; Lehet Más a Politika.

A sorsolást Fazekas Marianna végezte: előbb egy urnából az országos lista nevét húzta ki, aztán egy másik urnából kihúzta a lista sorszámát.

Az országos listákat az országos listára “feláramló” töredékszavazatok kiosztásához kellett sorrendbe állítani; az országos lista sorszámának csak szavazategyenlőség esetén van jelentősége.

Az országos listáról az 5 százalékot elérő pártok töredékszavazatok alapján kaphatnak mandátumot, a töredékszavazatok két helyről származhatnak: egyrészt az egyéni választókerületekben, másrészt a területi listán “nem hasznosult” szavazatokból.

Az egyéni választókerületből ide kerülnek azok a szavazatok, amelyeket a választás első érvényes fordulójában adtak le, olyan pártjelöltre, aki nem nyerte meg az egyéni mandátumot a választókerületben. Töredékszavazat az a szavazat is, amelyet a párt a területi listáján nem tudott mandátumra váltani.

Az országos listás mandátumok kiosztását az úgynevezett legnagyobb átlag elve alapján végzik. Ez az úgynevezett d,Hondt-módszer, amelyet Victor d,Hondt belga matematikus dolgozott ki 1878-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik