Belföld

Bankadót akar a Jobbik

A Jobbik parlamenti vizsgálóbizottságot hozna létre a bankok tevékenységének vizsgálatára.

Vona Gábor, a párt elnöke a Magyar Bankszövetség budapesti épülete előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: a Jobbik az emberek oldalán áll a pénzintézetekkel szemben, és a bankadó bevételeiből a hitelkárosultakat támogatná.

A politikus azt mondta: a magyarországi bankok az elmúlt húsz évben a nyereséget saját profitjukként kezelték, a veszteséget pedig a társadalomra hárították. Véleménye szerint a kormányzat az egyenlőtlen viszony kiegyensúlyozása helyett rendre a pénzintézetek oldalára állt.

Vona Gábor közölte, hogy kormányra kerülve a Jobbik első intézkedéseinek egyike a bankadó bevezetése lesz.

Hozzátette, ezenkívül parlamenti vizsgálóbizottságnak kell keresnie a választ arra, hogy “az elmúlt időszakban a bankok milyen tevékenységet folytattak”. Vona Gábor elmondta, hogy a vizsgálat idejére a párt megtiltaná a kilakoltatásokat. “Nem engedjük, hogy magyar emberek önhibájukon kívül az utcára kerüljenek” – jelentette ki.

Gyöngyösi Márton, a párt külügyi és külgazdasági miniszterjelöltje a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: változatos formában, de bankadó létezik az Amerikai Egyesült Államokban, Angliában és Németországban is. Elmondta, az amerikai kormányzat 14 milliárd dollárt fordított hitelkárosultak támogatására.

Ezzel szemben Magyarországon csak egy “mosolyt fakasztó etikai kódexre futotta” – mondta Gyöngyösi Márton, megemlítve, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) harminc bank esetében vizsgálja, betartották-e a magatartási kódexben foglaltakat. A politikus szerint ennek hátterében az áll, hogy a pénzintézetek az alapkamat csökkenése ellenére nem mérsékelték elvárható mértékben hitelkamataikat.

Gyöngyösi Márton elmondta, a Jobbik által létrehozni kívánt parlamenti vizsgálóbizottság elsődleges feladata lenne utánajárni, hogy “a Magyar Nemzeti Bank miképpen halmozott fel oltári veszteségeket”, hogy miként zajlott a kereskedelmi bankok konszolidációja, “hogyan kótyavetyélték el a nemzeti vagyont”. Megvizsgálnák azt is, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól kapott hiteleket megfelelően használták-e fel.

Vona Gábor hozzátette, a bizottságnak a PSZÁF elmúlt évekbeli működését is vizsgálnia kell.

Arra a kérdésre, hogy fizettek-e be pénzt a gazdasági válság károsultjait segítő krízisalapba, mindkét politikus nemmel felelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik