Belföld

Zuschlag nyolc év hat hónapot kapott

A csalással vádolt volt MSZP-s képviselő rezzenéstelen arccal hallgatta az ítéletet.

Nyolc év hat hónap börtönbüntetést kapott első fokon Zuschlag János többi közt több rendbeli csalás miatt. Az Origo szerint az egykori MSZP-s képviselő rezzenéstelen arccal hallgatta végig az ítéletet.

A bűnszervezetben elkövetett csalás vádját nem említette a bíró. Zuschlag nem bocsátható feltételesen szabadlábra, az előzetesét beleszámítják a büntetésbe és tíz évre eltiltották a közügyektől. Zuschlagot vagyonelkobzásra is ítélték, több ingatlanját elveszik.

A bíróság az ügy majd minden vádlottját bűnösnek találta: Lados Istvánra két évig, Katus Ferencre öt év hat hónapig, Krausz Csabára három évig, Varsovszky Balázsra két év négy hónapig tartó szabadságvesztést szabott ki. Felmentette viszont Szilágyi Gabriellát, aki a per tizenhatodrendű vádlottja volt. A negyedrendű vádlott, Őry András nem jelent meg a tárgyaláson, ő négy évet kapott. Próbálták felhívni telefonon, de nem lehetett elérni.

Indoklásában a bíró összegfoglalta, hogy Zuschlagék olyan szervezeteket hoztak létre, amelyek később fantomizálódtak. Állítása szerint olyan egyesületeket is alapítottak, amelyekről tudták: nem fognak valós tevékenységet folytatni. A bíró elmondta, hogy a péngyűjtést politikailag elkötelezett strómanokon keresztül Zuschlag irányította. Hetvenhárom pénzmozgást vizsgáltak, ezek nagy része költségvetési összeget, és állami pályázatokat érintett. Az elsőrendű vádlott hat esetben volt érintett ezek közül.

A volt szocialista képviselőt, Zuschlag Jánost 2007-ben helyezték előzetes letartóztatásba. Bűnszervezet tagjaként elkövetett folytatólagos csalás és más bűncselekmények miatt vádolták meg. A pályázati pénzek eltüntetéséért és a maffiavád miatt, akár 20 év börtönre is ítélhették volna.

Ajánlott link:

Zuschlag: megvan az ítélet (FN.hu)
Nyolc év hat hónap börtön kapott Zuschlag
(Origo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik