Belföld

A kormány elé kerülhet a földvásárlási moratórium

Jövő héten tárgyalhat a kormány a külföldiek földvásárlási moratóriumának meghosszabbításáról, miután az erről készített minisztériumi szakmai anyagot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Érdekegyeztető Tanács (FÖVÉT) tagjainak döntő többsége támogatta a szerdán.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára elmondta: a kormány jóváhagyását követően Magyarország a dokumentumot eljuttatja az unió illetékes bizottságainak, hogy megkezdődhessenek róla az előzetes szakmai egyeztetések. Magyarországon szakmai körökben teljes az egyetértés – pártállástól függetlenül -, hogy a 2011. április 30-án lejáró moratóriumot további három évvel meg kell hosszabbítani – közölte.

Az agrártárca irányítója a moratórium meghosszabbításának indokai között említette egyebek között a földtulajdon-viszonyok sajátos voltát, hogy a megművelt földterület mintegy 68-70 százaléka bérelt terület. A magyar tulajdonosi szerkezet elaprózott, az átlag földterület nagysága 2 hektár körüli.

Emellett a magyar földárak jelentősen elmaradnak az iparilag fejlett uniós tagállamok földáraitól. Mindezt tetézi, hogy az unió új tagországainak gazdálkodói alacsony támogatottsági szintről indulva, kisebb tőkét halmozhattak fel, ezért versenyhátrányban vannak a régi tagországok agrárvállalkozóival szemben.

Gráf József az MTI kérdésére válaszolva elmondta még: bízik abban, hogy Magyarország eléri a moratórium meghosszabbítását. A kérelmet hivatalosan ez év augusztus végéig kell megtenni. Az optimális pedig az lenne, ha az unió illetékesei jövő év januárjában hoznának döntést az ügyről – tette hozzá, megjegyezte ugyanakkor, hogy a mára már elavult földtörvényt mindenképpen meg kell változtatni.

Orbán: a magyar föld jövője nem függ Brüsszeltől

A Fidesz elnöke szerdán Hajdúböszörményben a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége (Magosz) nagygyűlésén kijelentette: ha a Fidesz alakít kormányt, “a külföldiek itt soha termőföldet nem fognak vásárolni, akárhogy is döntsenek Brüsszelben”.

“Én elköteleztem magam, hogy megvédjem a magyar termőföldet” – mondta. A Fidesz miniszterelnök-jelöltjének szavait óriási taps fogadta a helyi Bocskai István Általános Iskola tornacsarnokában rendezett nagygyűlésen. A több mint ezer résztvevő előtt Orbán Viktor kijelentette: a Fidesz a Magosszal közösen akar kormányozni, közösen akar kormányt alakítani.

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság teljesítményének megítélésben a legfontosabb kérdés, hány magyar családnak biztosít megélhetést a föld, a mezőgazdaság. Minél többnek, annál erősebb a vidék, annál erősebb az ország – tette hozzá. Megítélése szerint “a Gyurcsány-kormány politikája azért vidékellenes, mert a föld nem tűri a spekulációt”, márpedig – mint fogalmazott – az elmúlt években a szocialista kormányok folyamatosan spekuláltak, földdel, egészségüggyel, közlekedéssel, beruházásokkal, pályázatokkal, EU-támogatásokkal.

Kevesebb ingatlanszerzési engedély külföldieknek

Jelentősen, csaknem 60 százalékkal csökkent a külföldiek számára kiadott ingatlanszerzési engedélyek száma tavaly az Észak-alföldi régióban, aminek fő oka, hogy Románia EU-csatlakozását követően a romániai vásárlóknak már nem kell engedély lakóingatlan megszerzéséhez – mondta Kerekes Edit, a regionális államigazgatási hivatal vezetője szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.

Elmondása szerint illetékességi területükön 2008-ban 325 külföldi állampolgárnak 284 ingatlan megszerzéséhez adtak ki engedélyt, míg tavaly 133 személynek 118 engedélyt állítottak ki. A régió három megyéjében főleg román, német és ukrán állampolgárok vásárolnak ingatlant, általában házat vagy lakást. A külföldiek vásárlásainak piaci hatása elhanyagolható – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik