Belföld

Ellehetetlenül az egészségügyi képzés?

Egészségügyi és oktatási szakszervezetek szerint átláthatatlan és tarthatatlan helyzetben van az egészségügyi szakképzés. Követelik: állítsák vissza a négyéves oktatást.

Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete Budapesti Szakoktatási Szervezetének az MTI-hez szerdán eljuttatott állásfoglalásában egyebek között az olvasható: “szinte a legnagyobb veszteség a középfokú egészségügyi szakképzést érte”, amelynek megszüntetése véleményük szerint az előző kormányok kudarca. A közleményben azt követelik, hogy állítsák helyre a négyéves nappali tagozatú egészségügyi szakközépiskolai képzést, amely a négy tanulmányi év végén érettségi és szakmai vizsgát ad.

Ezt a középfokú oktatási formát soha nem lett volna szabad megszüntetni a középiskolák nappali tagozatán – szögezték le, hozzátéve: ezt össze nem lehet hasonlítani az OKJ-s szakmákat adó alapítványi és magániskolák néhány hónap alatt szakmai végzettséget kínáló képzésének szakmai színvonalával, vagy egy jól megalapozott, hagyományos egészségügyi szakközépiskola négyéves elméleti és gyakorlati képzésével.

Követelik továbbá: vizsgálják felül, hogy a Térségi Integrált Szakképző Központok (TISZK) mennyiben váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Egész Budapesten ma egyetlen egészségügyi TISZK működik. A növendékek száma megközelíti a négyezret, sokszor három műszakban tanítanak. Ebben az évben nem indítottak nappali iskolarendszerű egészségügyi képzést, csak két osztálynyi szociális ápolót és egy osztálynyi pedagógiai asszisztenst iskoláztak be.

Vizsgálják felül a pályázati rendszert, amely álláspontjuk szerint nem átgondolt logika mentén halad, illetve rengeteg anomáliát hordoz magában – sorolták.

Kitértek arra is, megengedhetetlennek tartják a felnőttoktatás kiszervezését az iskolarendszerű egészségügyi szakképzésből. Vissza kell állítani az esélyt jelentő felnőttoktatás teljes vertikumát a középfokú egészségügyi oktatási intézményekben és a szakoktatásban – írták a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik