Belföld

Jó eséllyel elkapják a moszkvai merényletek kitervelőit

Teljesen váratlan volt a moszkvai metrórobbantás, de jó esély kínálkozik a végrehajtók és a közvetlen szervezők azonosítására.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz duma külügyi bizottságának elnöke teljesen váratlannak nevezte a két öngyilkos nő által elkövetett merényleteket. Megjegyezte, hogy az orosz állampolgárok többsége mára úgy hitte, túljutottak azon megpróbáltatások tetőfokán, amelyek (a Szovjetunió széthullása utáni) átmeneti időszakban megrázták Oroszországot, és megbirkóztak a „vak terrorizmus szörnyű fenyegetésével”.
A politikus szerint nagyon jó esély van az elkövetők és a közvetlen szervezők – ha nem is az értelmi szerzők – azonosítására, mert sok bizonyíték, felvétel, fénykép áll rendelkezésre. Nagyon fontosnak tartotta, hogy az orosz bűnüldöző szervek gyorsan eredményre jussanak.

Koszacsov szerint aprólékosan elemezni kell, volt-e elegendő térfigyelő kamera, elegendő rendőr a nyilvános helyeken – például a metróban -, igénybe vettek-e minden technikai eszközt, amelyekkel például kiszűrhetők a robbanóanyagok. Elemezni kell azt is, hogy a hatályos jogszabályok elegendőek-e a bűnüldöző szervek hatékony működéséhez, kell-e módosítani rajtuk.

A távirati iroda azon kérdésére, hogy ez a fegyveres erők jogköreinek bővítését jelentené-e, úgy válaszolt, hogy konkrét intézkedésekről még korai beszélni. Szerinte a brit tapasztalat aktívabb használatának irányába kellene elmozdulni: Nagy-Britanniában a világon a legmagasabb a lakosság számához viszonyítva a térfigyelő kamerák aránya, szigorúan rögzítik a nyilvános helyeken, így a metróban zajló eseményeket. Fel lehetne állítani olyan detektorokat is, amelyek kiszűrik a nagy mennyiségű robbanóanyagot – tette hozzá.

A harmadik teendőnek azt nevezte, hogy amennyiben bebizonyosodik a “kaukázusi szál” – azaz a merénylők valóban az Észak-Kaukázusból érkeztek Moszkvába, és a robbantásokat az Észak-Kaukázusból szervezték meg -, még egyszer ellenőrizni kell, milyen konkrét szervezetek állnak a héttérben és milyen forrásból finanszírozzák terrorcselekményeiket.

Koszacsov hangsúlyozta, hogy nem etnikai, felekezetközi konfliktusról van szó, hanem a törvény oldalán állók és a törvényt elutasítók konfliktusáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik