Belföld

Újabb akadály a pátyi golffalu projekt előtt

Jogszabályellenes a pátyi önkormányzat golfpálya projekttel kapcsolatos eljárása - állapította meg a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Az ombudsman kezdeményezte, hogy 2010. március 30-ig az önkormányzat rendkívüli képviselő-testületi ülésen helyezze hatályon kívül a golfpálya projekt megvalósítását lehetővé tevő rendeletét.

Fülöp Sándor felhívta az önkormányzat figyelmét, hogy amennyiben nem fogadja el az állásfoglalásban javasolt intézkedéseket, az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezi az önkormányzati döntések megsemmisítése érdekében.

A száz hektárt meghaladó “Páty-golfpálya” elnevezésű területrész Páty külterületének északi részén található, amely a központi területektől elkülönülve, Telkivel közös közigazgatási határ mentén helyezkedik el. Páty község önkormányzata februárban adott zöld utat a projektnek, melynek keretében golfpálya, kiszolgáló létesítmények, szálloda, továbbá háromszáz üdülőegység és mintegy 1400-1600 lakás megvalósítását tervezik.

A projektre vonatkozó új szabályozás tervezetével szemben az utóbbi hónapokban nagyarányú lakossági tiltakozás alakult ki. Ennek ellenére fogadta el a település képviselő-testülete a projekt megvalósítását lehetővé tevő szabályozást.

Az ombudsmani vizsgálat szerint azonbann az önkormányzat új szabályai több szempontból is ellentétesek a budapesti agglomeráció területrendezési tervéről szóló törvénnyel, a többi között a fenntartható fejlődést és a környezet védelmét szolgáló garanciális rendelkezésekkel. Ezért az önkormányzat jogalkotása az egészséges környezethez való joggal összefüggő alkotmányos visszásságot idézett elő.

Az ombudsman megállapította azt is, hogy az önkormányzat nem vette figyelembe a Pest Megyei Földhivataltól érkezett, a termőföld védelmét szolgáló, a termőfölddel való gazdálkodásra vonatkozó, ezért a fenntartható településfejlődést szolgáló észrevételt.

Az ombudsman szerint alkotmányossági szempontból aggályos, ha a településrendezési eljárást és a településrendezési döntéseket a közösségi érdek háttérbe szorulásával a beruházói érdekek elsődleges érvényre juttatásának rendelik alá; kivált, ha a lakossági észrevételeket nem veszik figyelembe a döntéshozatalban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik