Belföld

Törésvonalak a Jobbikban

Kilenc törésvonalat tárt fel a Jobbiknál a Nézőpont Intézet elemzése. A kutatás szerint ezek a törésvonalak ha rövidtávon nem is, a jövőben politikai érdekellentétekhez vezethetnek.

A Nézőpont Intézet szerint a Jobbiknál fellelhető egyik törésvonal Morvai Krisztina személye – ő a párt egyik legjobban azonosítható arca, pedig nem is párttag. A jogvédő véleménye több ponton is eltér a párt hivatalos programjától, így például nem pártolja a halálbüntetés visszaállítását és a homoszexualitás megítélésében is kódolt feszültségre lehet számítani közte és a nála sokkal radikálisabb hangvételt megütő Szegedi Csanád között.

A kutatás egy esetleges problémaforrásként említi a kampány idejére háttérbe szorult, ám nem meggyengült Magyar Gárdát. A gárda főkapitánya ugyanis korábban úgy fogalmazott, hogy “saját kezűleg fogják kirángatni az Országgyűlésből a Jobbikot, ha olyanná válik, mint a többi párt”. A Magyar Gárda létszámából adódóan is ellenőrizhetetlen szervezet, egyes ügyekben pedig messze jobbra áll a párt hivatalos irányához képest.

A Nézőpont Intézet szintén törésvonalnak nevezi a “régiek” és “újak” kérdését. Egy friss felmérés szerint a párt területi és országos listáiról csaknem ötven mandátumra számíthat, a képviselők fele pedig korábban már vállalt valamilyen közéleti szerepet. Egykori MIÉP-es vagy épp SZDSZ-t is megjárt politikusok is bekerülhetnek, köztük és a Jobbik fiatal radikálisai között így még lehetnek feszültségek.

Hasonló ellentétek lehetnek a kommunikációban. Vona Gábor pártelnök például többször beszélt az IMF-hitel visszafizetésének megtagadásáról, míg Lenhardt Balázs gazdasági vezető szerint szó sincs ilyen szándékról. Ugyancsak belső ellentmondás van a bíróság ítéletek kapcsán is. A választási ígéretek között példás büntetés szerepel azoknak, akik kibújnak a jogerős ítélet végrehajtása alól, míg a Magyar Gárdát betiltó határozat figyelmen kívül hagyásával a Jobbik éppen ezt teszi.

A kutatás szerint látványos különbségek vannak a Jobbik politikusai között a Fideszhez való viszonnyal kapcsolatban is. Míg a hivatalos kommunikáció az utóbbi időben rendszeresen a “lappangó Fidesz-MSZP nagykoalícióról” szól, a Jobbiknak meghatározó politikusai ennél sokkal megengedőbben viszonyulnak a legnagyobb ellenzéki párthoz. Közéjük tartozik Morvai Krisztina és Balczó Zoltán is, utóbbi a 2009. október 23-i rendezvényen “számunkra szimpatikus arcokról” beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik