Belföld

Minden harmadik diák dolgozik is

A 15-34 éves korosztály 37,3 százaléka végzett valamilyen munkát tanulmányi ideje alatt, de ez az esetek csaknem háromnegyedében csak a képzéshez tartozó szakmai gyakorlatra korlátozódott.

Ez azt jelenti, hogy a fiatalok alig 10 százaléka mondhatja el magáról, hogy már tanulmányai idején is kapott valamilyen tényleges képet a munka világáról – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványából.

A KSH tavalyi második negyedévben felvett adatai szerint a vizsgált korosztályban a férfiak némileg nagyobb arányban rendelkeznek munkatapasztalattal, mint a nők, feltehetően azért, mert ők nagyobb arányban járnak olyan iskolatípusba, ahol van kötelező szakmai gyakorlat. Ezt támasztja alá az is, hogy a férfiaknál a munkatapasztalatot szerzők 75,7, a nőknél pedig 68,9 százaléka csak a képzés részeként dolgozott.

A 2,5 millió, 15–34 éves fiatal 36,7 százaléka vett részt valamilyen iskolarendszerű képzésben az adatfelvételt megelőző négy hétben.

A nem tanulók 84,4 százalékának – 1,3 millió fiatalnak – volt már legalább 3 hónapnál hosszabb ideig tartó munkája, további 3,4 százalék alkalmilag, 12,2 százalék viszont még soha nem dolgozott – derül ki az eredményekből.

A befejezett iskolai végzettség szintjével párhuzamosan nő azok aránya, akik jelenleg is az első tartós munkájukban dolgoznak: az alapfokú végzettséggel rendelkezők 13,2 százaléka, a középfokú végzettséggel rendelkezők 28,8 százaléka, a felsőfokú végzettségűeknek pedig 49,7 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik