Belföld

Az OVB jóváhagyta a fővárosi lista új szavazólapját

Az Országos Választási Bizottság (OVB) jóváhagyta a fővárosi területi lista szavazólapját; azért kellett újra dönteni a kérdésben, mert a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) péntek délelőtt még az MDF nélkül fogadta el a szavazólapot.

Az FVB pénteken 10:30-kor kezdődő ülésén hagyta jóvá a fővárosi területi lista szavazólapjának adattartamát. Azon a listán azonban még nem szerepelt a Magyar Demokrata Fórum listája, mivel annak nyilvántartásba vételét a testület szerdán elutasította.

Az OVB azonban péntek esti ülésén nyilvántartásba vette az MDF listáját, ezért volt szükség a szavazólap adattartamának módosítására. A szavazólap adattartama elleni jogorvoslati kérelemnél kivételesen egynapos a határidő, ezért kellett vasárnap üléseznie az OVB-nek.

Az OVB pénteki ülésén kisorsolta a pártok sorrendjét a szavazólapon, mely alapján a következőképpen (MSZP, Jobbik, LMP, MDF, Fidesz-KDNP) szerepelnek a pártok.

Az OVB-nél egy magánszemély fellebbezett az FVB szavazólapról szóló döntése ellen, mivel szerinte a szavazólapon a jelölőszervezetek jelölése, jelvénye, mérete eltérő, így nem valósul meg a jelölőszervezetek közötti egyenlőség. A beadványozó szerint az eltérés jelentős, a legkisebb jelképe négyzetmilliméterre a Jobbiké, a legnagyobb pedig a Fidesz-KDNP-é. Kérte az OVB-t, változtassa meg az FVB döntését.

Több, korábbi választás idején is vitáztak már a pártok a “kié a nagyobb logó” kérdésében. A vita alapja, hogy egyes pártoknak a négyzetbe, míg másoknak a körbe rajzolt logó “kedvezne” aszerint, hogy a pártjelvény milyen formájú. A vitában Szigeti Péter elnök azt mondta, a szavazólapon “mértani arányaiban” “egyformák a dolgok”, azonban a szélesebb logó nyomatékosabban jelenik meg.

Az OVB egyhangúlag elfogadta a nyomda által készített tervet, azt arányosnak tartotta és így azt imprimálta (az imprimálás a szavazólap nyomtatási engedélyének megadása).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik