Belföld

Két fiatal ellopott egy robbanószerkezetet

Második világháborús gyújtószerkezetet vitt el egy körbekerített területről két 19 éves. Kis híján nagy baj lett.

Egy körbekerített területen lévő, megjelölt második világháborús tüzérségi lövedék gyújtószerkezetét vitte el két 19 éves fiatal a Bakonyban lévő Porva község határából – tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese pénteken az MTI-t. A tűzszerészek megsemmisítették a bombát.

A lövedéket a múlt szombaton találták meg a falu határában egy szántóföldön, a polgármesteri hivatal és a rendőrség a területet lezárta, körbekerítette – mondta Frankó Marianna. A kihívott tűzszerészek a lövedéket B kategóriásnak minősítették, ami azt jelenti, hogy azonnali elszállítást és megsemmisítést nem igényel.

Csütörtökre azonban a tüzérségi bomba gyújtószerkezete eltűnt – tájékoztatott a sajtóügyeletes. Az értesített tűzszerészek immár A kategóriásnak minősítették a lövedéket, és a helyszínen azonnal megsemmisítették. A rendőrségi adatgyűjtéskor kiderült: a gyújtószerkezetet két helybeli, 19 éves fiatalember vitte el, és egyikük lakásán egy cipősdobozban helyezték el – mondta Frankó Marianna. A robbanószerkezeten egy német birodalmi sas látható, a lövedék típusszáma: “AZ-38”.

A sajtóügyeletes hozzátette: ha a lövedék felrobban, olyan erejű lett volna a detonáció, hogy egy családi házat is a földdel tesz egyenlővé, de ha “csak” a gyújtószerkezet robban fel, az is súlyos sérüléseket okozhatott volna. A rendőrség visszaélés robbanóanyaggal és robbanószerrel bűncselekménye miatt eljárást indított a két fiatal ellen

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik