Belföld

Orbánnal riogat egy szlovák napilap

A Pravda című független szlovák napilap kommentárja szerint a Fidesz politikai céljai lényegében megegyeznek a Jobbikéval.

Magyarországon ijesztő méreteket öltött a nacionalizmus, és bármilyen is lesz a választás eredménye, biztos, hogy a “magyar probléma” a szlovákiai választási kampány egyik meghatározó témájává válik – véli a Pravda című független szlovák napilap csütörtöki számában.

Dag Danis, a kommentár szerzője véleményét arra alapozza, hogy a szerinte “keményen nacionalista” Fidesz és a “keményen szélsőséges” Jobbik támogatottsága együttesen majdnem 80 százalékos. Ezért teljesen jogosnak tartja, hogy a szlovákiai választási kampányban a magyar kérdés az egyik fő téma lesz.
“A magyar politika nemcsak durvának néz ki, hanem veszélyesnek is. A szomszédos államok számára. Közép-Európa számára, és talán az Európai Unió számára is” – jegyzi meg a szerző.

A magyarellenes írásairól ismert Danis három pontban foglalja össze a magyar politika veszélyességét.

Az első, hogy a magyar radikálisok megtörték a tabut, és nyíltan Trianon revízióját, a kisebbségek önrendelkezését, a magyar államhatárok kitágítását követelik. “Ezek a szélsőségesek már nem állnak a politika peremén. Erős támogatottságú nemzeti mozgalommá alakulnak” – mutat rá a szerző.

Orbán Fideszének – fejti ki a második pontban Danis – hasonló céljai vannak, amelyeket a “kulturáltabb és valószínűleg hatékonyabb politikával eltakar”. Szerinte Orbán tapasztalt politikus, és tudja, hogy céljai eléréséhez nemzetközi támogatásra is szüksége lesz.

Nagyon kellemetlen, bár az előző kettőnél valamivel kisebb problémát fog okozni – áll a harmadik pontban – hogy a Fidesz megpróbálja keresztülvinni a kisebbségi magyarok kettős állampolgárságát. Megtörténhet, hogy a kisebbségi magyarok a jövőben nemcsak választóvá, de választhatóvá is fognak akarni válni.

Danis szerint ezért csak idő kérdése, mikor kerül a szlovák politika újabb magyar nyomás alá, s nem biztos, hogy a jövőben is kiegyensúlyozottak lesznek a felek közti erőviszonyok. A magyar kisebbségi pártok ugyanis nagyon sikeresen mozgósítják erőiket, míg a szlovák pártok hazafiasságukat csak tettetik – záródik a Pravda kommentárja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik