Belföld

Elutasították az MDF fővárosi listáját

Az MDF az Országos Választási Bizottsághoz fordul jogorvoslatért.

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) szerda esti ülésén elutasította az MDF fővárosi területi listájának nyilvántartásba vételét; a testület 3:2 arányban döntött a kérdésben.

A Magyar Demokrata Fórum az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fordul jogorvoslatért – mondta Kajdi József. Az MDF szakpolitikai kabinetvezetője azt mondta, az elutasítást a fideszes delegált javasolta. A fideszes delegált javaslatát a jobbikos és a szocialista delegált is támogatta. A jogász szakma szégyene, ami a Fővárosi Választási Bizottság ülésén történt. “A demokrácia legmélyebb bugyraiba sikerült eljutni” – tette hozzá.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, csütörtökön nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak, és ha kell, bíróságra viszik az ügyet.

Ha az MDF nem tud fővárosi listát állítani, akkor választási elemzők szerint sokkal kevesebb esélye lesz arra, hogy az 5 százalékos bejutási küszöböt elérve mandátumot szerezzen az áprilisi választáson. A párt fő bázisa Budapest, amennyiben itt nem állíthat területi listát, országosan 7-8 százalék körüli eredményt kellene elérnie.

Információink szerint az FVB saját hatáskörben felülbírálta Slosár Gábor XII. kerületi és Király Zoltán III. kerületi jelölt képviselői regisztrációját, melyeket először a helyi választási bizottságok elutasítottak, majd a fellebbezés után elfogadtak. A Magyar Televízió híradójának információi szerint nem volt elég ajánlószelvényük.

Az FVB úgy ítélte meg, hogy Csapody Miklós visszalépése még a beadott fővárosi lista jogerőre emelkedése előtt történt.

Ebből az következik, hogy az MDF-nek nincs meg a fővárosi listaállításhoz szükséges nyolc képviselőjelöltje, hanem csupán hét hivatalosan is regisztrált jelölttel rendelkezik Budapesten.

Az LMP fővárosi listáját elfogadták, míg az MSZP, a Fidesz-KDNP és a Jobbik listájának nyilvántartásba vételéről már korábban döntöttek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik