Belföld

Az izraeli gépek törvényt sértettek

Mégis tudott a honvédelmi tárca az izraeli gépek magyarországi berepüléséről. A múlt héten Szekeres Imre még arról beszélt, hogy semmilyen tájékoztatást nem kaptak. A honvédelmi bizottság ülésén azonban nem csak a miniszter cáfolta korábbi kijelentését, hanem a közlekedési hatóság is.

Megalapozatlan minden olyan kijelentés, hogy a honvédség nem tudott a repülőkről vagy nem ellenőrzi a légteret – hangsúlyozta a miniszter a parlament honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén.

A repülőgépek a megadott időben és útvonalon repültek. A repülést a NATO és az Eurocontrol, az Európai Szervezet a Légiközlekedés Biztonságáért is figyelemmel kísérte – tette hozzá Szekeres Imre, aki múlt csütörtökön még azt mondta, hogy az izraeli katonai gépek magyarországi repülési engedélyének kiadásáról nem értesítették a tárcát, valamint a polgári és a katonai titkosszolgálatokat sem.

Az NKH mindenkinek szólt

Szabó Vilmos külügyi államtitkár az ülésen kiemelte: a Külügyminisztérium haladéktalanul továbbította az izraeli kérelmet és a megkapott engedélyt is.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési igazgatóságának vezetője pedig azt mondta, az izraeli repülők érkezéséről a magyar honvédség illetékes szerveit és a hírszerző szolgálatok illetékeseit is tájékoztatták

Vágó József közölte, a gépek a tervek szerint “touch and go”, azaz megközelítési és átrepülési manővert szerettek volna végrehajtani Ferihegyen. Az engedélyt március 1-jén kérte az izraeli nagykövetség, amelyet a Külügyminisztériumon keresztül juttattak el a hatósághoz. Már aznap meg is adták az engedélyt, és azt továbbították a külügyi tárcán keresztül a nagykövetséghez – tette hozzá.

Törvénysértő berepülés

Törvénysértő volt az izraeli gépek magyarországi berepülése, mert ehhez nem volt meg a magyar titkosszolgálatok hozzájárulása – mondta Lázár János, a bizottság fideszes elnöke.

A Fidesz arra kéri a kormányfőt, hogy még kedden hívja össze a nemzetbiztonsági kabinetet és vizsgálja felül a légtér igénybevételének katonai gépekre vonatkozó szabályozását, és a miniszterelnök azonnali hatállyal mentse fel a Nemzeti Közlekedési Hatóság vezetőit..

Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője is ott volt a meghallgatáson és közölte: feljelentést tesz hazaárulás és hűtlenség miatt ismeretlen tettes ellen.

Az EP-képviselő kiemelte: az érintett politikusoknak is felelősséget kell vállalniuk a történtekért, és le kell mondaniuk.

Tóth Károly szocialista képviselő felszólalásában hangsúlyozta: a kormánynak már döntéseket kellett volna hoznia ebben a kérdésben, mivel szabályszegés történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik