Belföld

Orbán megújulást Lendvai megszorításokat emleget

Vajon mit takarnak a Fidesz "rendkívüli intézkedései"?

„Elköteleztem magam, hogy jelentősen megújítjuk Magyarországot, mély változásokat viszünk véghez” – nyilatkozta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn az MTI-nek.

Mint fogalmazott, a változás kiszámítható, biztonságos lesz, hiszen egy olyan politikai erő hajtja végre, amelynek már van tapasztalata. Orbán szerint nem egyszerűen az intézkedések lesznek mások a jelenlegieknél, hanem a gondolkodásmód. A Fidesz kormányra kerülése esetén a gazdaságpolitika elsőbbséget fog adni az értékteremtő, munkahelyteremtő, termelő beruházásoknak – mondta a Fidesz elnöke.

Az MTI azon kérdésére, hogy mit kell érteni a választások után szükséges „rendkívüli intézkedések” alatt, Orbán Viktor kifejtette, azonnal el kell zárni az összes „korrupciós pénzcsapot”: tanácsadói szerződéseket kell befagyasztani és felmondani, a végkielégítések gyakorlatát azonnali hatállyal be kell szüntetni, az indokolatlanul felvett végkielégítéseket pedig vissza kell szedni. Vagyis el kell zárni a költségvetés körül minden olyan csatornát, amelyen ma az emberek pénze elszivárog. Hangsúlyozta, a felesleges bürokratikus eljárások alól is mentesíteni kell az embereket, a vállalkozásokat és a családokat. Ezeket egy azonnali, gyors intézkedési csomagban gyűjtik majd össze.

Lendvai Ildikó szerint amikor a Fidesz „rendkívüli költségvetési intézkedéseket” helyez kilátásba, megszorításokkal fenyeget. Az MSZP elnöke úgy vélekedett, hogy a Fidesz „6-700 milliárd forintos megszorítási csomagban” gondolkozik; ennyi ugyanis forintban a különbség a 3,8 és a 7 százalékos idei hiánycél között, ezt kellene „behozni” intézkedésekkel.

Véleménye szerint tudni kell, hogy mik a rendkívüli költségvetési intézkedések: új adóbevezetését vagy kiadáscsökkentést terveznek, ha igen, ez miből áll? Tervezik-e a magánnyugdíjpénztárak államosítását? tudatosan lebegtetik-e az euró bevezetésének dátumát? Mi a helyzet a korábbi ígéretekkel, lesz-e adócsökkentés, csökkentik-e az élelmiszerek áfáját, valamint mit terveznek a vasúti szárnyvonalakkal – sorolta kérdéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik